Notiuni teoretice privind asigurarile

Trimis la data: 2010-06-27
Materia: Asigurari
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Violeta_P
Dimensiune: 36kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Productia bunurilor materiale a constituit dintotdeauna baza existentei si dezvoltarii societatii omenesti. Ca produs permanent si neintrerupt, productia de bunuri materiale presupune in mod sumar si obiectiv raporturi permanente de interconditionare intre om si natura prin intermediul carora anumite obiecte sunt desprinse din mediul lor natural si sunt apoi preluate in conformitate cu necesitatile oamenilor.
Desi omul a reusit sa patrunda tot mai adanc in tainele naturii, pe masura dezvoltarii stiintei si tehnicii activitatea sa economica, patrimoniul intreprinderii creata de aceasta si chiar integritatea sa fizica, existenta sa ca persoana, sunt amenintate de o multitudine de elemente, de o multitudine de fenomene ale naturii cum sunt cutremurele, inundatiile, alunecarile de teneren, grindina, inghetul si alte catastrofe.
Asigurarea este forma cea mai reusita si mai eficienta a prevederii. Potrivit legii, 32 din 2000, asigurarea este operatiunea prin care un asigurator constituie pe principiul mutualitatii, un fond de asigurare, prin contributia unui numar de asigurati, expusi la producerea anumitor riscuri si ii indemnizeaza pe cei care sufera un prejudiciu pe seama fondului alcatuit din primele incasate, precum si pe seama celorlalte venituri rezultate ca urmare a activitatii desfasurate.

De cele mai multe ori riscul asigurat nu se produce in perioada de asigurare si paguba nu se materializeaza, cel care a asigurat protectia riscului este capabil sa acopere paguba si atunci cand aceasta s-a produs. Invers administrand riscul, prin intermediul asigurarii, orice paguba este suportata in comun de mai multe persoane neexecudandu-si impactul asupra unei singure pesoane fizica sau juridica.
Implementarea in practica a principiului mutualitatii explica dezvoltarea dinamica a asigurarilor pe plan national si international in zilele noastre.

Asigurarea poate fi definita ca un acord de vointa (contract) intre asigurator si asigurat, prin care asiguratorul ofera asiguratului protectia pentru riscurile ce si le-a asumat obligandu-se sa acopere asiguratului contravaloarea daunelor in caz de producere a acestor riscuri in schimbul platii de asigurat a unor sume de bani numita prima de asigurare. Protectia riscului se constituie astfel intr-o marfa (un serviciu) care se vinde si se cumpara ca orice alta marfa pe o piata specifica numita piata mondiala a asigurarilor. Aceasta piata este formata din totalitatea pietelor nationale ale asigurarilor privite in interdependenta superioara a legaturilor lor.

O alta forma de protectie care se apropie de institutia asigurarii din zilele noastre este "Autoasigurarea" care presupune creearea de catre fiecare persoana fizica sau juridica in parte a unor rezerve proprii care sa fie utilizate numai in cazul producerii evenimentelor generatoare de pagube pentru acoperirea acestora din urma. Autoasigurarea este denumita astfel impropriu deoarece nu indeplineste principiul mutualitatii, principii obligatorii in asigurare, aceasta forma de asigurare, desi bazata pe prevedere este neeconomica, greu realizabila si insuficienta.

Protectia a dovedit ca unitatile economice indeosebi cele mici si mijlocii si indiferent de forma de proprietate asupra mijloacelor de productie, ale posibilitatii materiale limitate, chiar si intreprinderile mari si foarte mari, din punct de vedere economic nu-si pot constitui rezerve atat de importante incat sa se considere la adapostul oricaror consecinte materiale si financiare nefavorabile oricat de mari ar fi ele.

Paguba prin dimensiunile sale, se poate dovedi mai mare decat fondul de rezerva acumulat pana la momentul producerii acesteia, aceasta practica s-a dovedit neeconomica intrucat priveaza agenti economici de fonduri foarte importante care ar putea fi folosite in mod eficient pentru dezvoltarea activitatii curente. La scara macroeconomica se dovedeste a fi mai mare suma fondurilor de rezerva decat necesitatile reale de productie oferite de institutia asigurarii prind asigurarea fondului de asigurare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.