Noul spatiu public si comunicarea

Trimis la data: 2010-07-06
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 6.11 / 10
Downloads: 47
Autor: Viorela Rezea
Dimensiune: 13kb
Voturi: 6
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Comunicarea in masa este o forma de comunicare in care mesajele - avand un caracter public si folosindu-se de o tehnologie de difuzare (media) - se adreseaza unei largi audiente, intr-un mod indirect (partenerii comunicarii sunt distantati in spatiu sau timp) si unilateral (ceea ce exclude inversarea rolurilor de emitator si receptor)_(Maletzke, 1963).Comunicarea publica - Definitia lui Maletzke este discutabila, nefiind acceptata de toti cercetatorii proceselor de comunicare. Comunicarea in masa nu exclude feed-backul, reactia publicului.Comunicarea in masa, definita prin caracterul sau public, este "un proces de comunicare in cadrul caruia emitatorul nu exclude pe nimeni de la decodarea mesajului", comunicarea fiind publica si general accesibila (Stappers, 1966).

Cursuri similare:

Comunicarea in masa - Comunicarea in masa este "comunicare ce ajunge la dispozitia maselor, comunicare orientata spre mase".
Criterii specifice procesului de comunicare in masa:
1.Tehnologia - Comunicarea in masa se deosebeste de alte variante de comunicare prein faptul ca face uz de mijloace tehnice relativ avansate. Aceste mijloace, cum sunt radioul si televiziunea, raspund cerintei ca multi receptori sa poata participa sincron la actul de comunicare.

2.Publicul - Comunicarea in masa include institutiile si sistemele prin care unele grupuri sociale specializate fac uz de mijloace tehnice (presa, radio, televiziune, etc.)pentru a raspandi un mesaj simbolic intr-o audienta larga, eterogena si foarte dispersata.

Reflectare si deschidere in stirile politice
Reflectarea. Stirile politice ocupa un loc insemnat in activitatea mediatica. Mass-media sunt selective. Selectia, pentru a fi credibila, trebuie sa para cat mai putin arbitrara. Reflectarea pluriformitatii sociale este credibila in masura in care stirile politice reflectate pot fi considerate un esantion reprezentativ al politicului. Stirile politice reflecta pluriformitatea daca redau pluralitatea curentelor de opinie care framanta marele public.

Deschiderea mediatica. Criteriul deschiderii conditioneaza oglindirea mediatica si caracterul ei pluriform de masura in care oferta de stiri politice reda si respecta egalitatea deplina intre toate curentele politice. Deschiderea, ca principiu, impune un tratament mediatic egalal curentelor minore si celor majore.

Reflectare si deschidere in comentariile politice. Alaturi de stirile politice, un sector important al ofertei mediatice il formeaza comentariile si editorialele politice (specifice functiei expresive si functiei vritice a comunicarii mediatice).
Viziunea liberala. Cristalizata in secolul 19, viziunea liberala a relatiilor dintre cetateni-autoritati-presa pleaca de la imaginea unui cetatean ideal, capabil sa-si formeze pe cale rationala propriile opinii si idei. Viziunea liberala a insistat asupra importantei pe care o are libera confruntare a opiniilor, singura cale prin care se poate ajunge la distinctia dintre adevar si neadevar.

Rationalism critic - Intr-un sistem democratic, nu este posibil ca deciziilor sau hotararilor politice sa li se acorde de la bun inceput o justete absoluta. Comebtariile politice trebuie sa ramana de tipul incercare si esec (trial-and-error). Popper: "adevarul nu este manifest", ci trebuie pus la incercare prin erori, prin dezvaluirea propriilor prejudecati si prin abordare critica. Valoarea abordarii critice depinde de varietatea punctelor de vedere concurente.

Comentariile deschise - Comentariile politice din mass-media trebuie sa cnfere o importanta egala diferitelor orientari politice din viata publica. Numai asa se poate vorbi de o pluralitate de idei reflectate de media.

Media si politica mediatica - Un sistem democratic este fundamental legat de libertatea de gandire si de expresie, rolul executivului fiind acela de a crea si asigura actiunea nestanjenita a acestui principiu.
Doua concepte ale politicii mediatice:Liberalizarea - se refera la rolul din ce in ce mai mare pe care il au aspectele economice in comunicarea mediatica.Conducerea de la distanta - neinterventia directa a autoritatilor in presa. "Distanta" se poate intelege ca un respect pragmatic pentru autonomia institutiilor de presa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.