Nulitatea - Sanctiune specifica dreptului civil

Trimis la data: 2010-11-22
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.71 / 10
Downloads: 0
Autor: Rodica Fratila
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Institutia nulitatii actului juridic civil are atat un rol preventiv,cat si un rol represiv.In consecinta,nulitatea indeplineste nu numai o functie preventiva,ci si o functie sanctionatorie.Functia preventiva consta in efectul inhibitoriu ,pe care il exercita asupra subiectelor de drept civil.tentate sa incheie actul juridic civil cu nerespectarea conditiilor sale de valabilitate,in sensul ca stiind ca un asemenea act va fi lipsit de efecte,persoanele sunt descurajate si indemnate sa respecte legea civila.

Cursuri similare:

Functia sanctionatorie intra in actiune atunci cand functi apreventiva nu si-a dovedit eficienta,constand in inlaturarea efectelor contrarii normelor juridice edictate pentru incheierea valabila a actului juridic civil.Unii autori adauga si o a treia functie a nulitatii actului juridic civil,ca fiind o sinteza a celorlalte doua,anume ;functia de mijloc de garantie a principiului legalitatii in domeniul actelor juridice civile.

DELIMITATEA NULITATII DE ALTE SANCTIUNI DE DREPT CIVIL
Mai buna intelegere a institutiei nulitatii actului juridic civil presupune si operatiunea delimitarii acesteia de alte cauze de ineficacitate a actului juridic civil. O asemenea delimitare contribuie si la evitarea confundarii nulitatii actului juridic civil cu alte sanctiuni de drept civil,confuzie ce nu este admisibila,deoarece este vorba de concepte juridice diferite,fiecare avand un regim juridic propriu.

Nulitatea si rezolutiunea. Rezolutiunea este acea sanctiune ce consta in desfiintatrea retroactiva a unui contract sinalagmatic cu executare uno ictu,in cazul neexecutarii culpabile a obligatiilor de catre parti.
Nulitatea si rezilierea.Rezilierea este sanctiunea de drept civil ce intervine in cazul neexecutarii culpabile al unui contract sinalagmatic cu executare succesiva si consta in incetarea efectelor contractului respectiv numai pentru viitor.

Nulitatea si revocarea.Revocarea ca sanctiune de drept civil,consta in inlaturarea efectelor actului juric civil datorita ingratitudinii gratificantului sau neexecutarii culpabile a sarcinii.Nulitate si caducitate.Caducitatea este acea cauza de ineficacitate ce consta in lipsirea actului juridic civil valabil incheiat de orice efecte datorita intervenirii unei imprejurari ulterioare incheierii sale si care este independenta de vointa autorului actului juridic.

Nulitatea si imozabilitatea.Impozabilitatea este sanctiunea care intervine in cazul nesocotirii unor cerinte de publicitate fata de terti,prevazute de lege pentru anumite acte juridice
Nulitatea si reductiunea. Reductiunea este sanctiunea civila aplicabila in cazul actelor juridice incheiate cu nesocotirea unor interdictii stabilite de lege pentru ocrotirea unor persoane sau pentru restabilirea echilibrului contraprestatiilor intr-un contract cu titlu oneros si comutativ.

In functie de natura interesului acrotit prin norma incalcata avem nulitate absoluta si nulitate relativa.Nulitatea absoluta este aceea care sanctioneaza nerespectarea,la incheierea actului juridic civil,a unei norme juridice care ocroteste un interes general.obstesc.Nulitatea relativa esteacea care sanctioneaza nerespectarea la incheierea actului juridic civil ,a unei norme juridice care ocroteste interesul particular, individual

In functie de intinderea efectelor avem nulitate totala si nulitate partiala.Nulitatea partiala este acea nulitate care desfiinteaza numai o parte dintre efectele actului juridic civil,celelalte efecte mentinundu-se intrucat nu contravin legii.Nulitatea totala este acea nulitate care desfiinteaza actul juridic civil in intregime.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.