Nulitatea actului juridic

Trimis la data: 2010-03-13
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Octavian Macelar
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Legislatia noastra nu cuprinde o definitie a nulitatii. Literatura de specialitate a formulat mai multe definitii din care amintim:Nulitatea este acea santiune de drept civil, care lipseste actul juridic de efectele contrarii normelor juridice editate pentru incheierea sa valabila.Nulitatea intervine in cazul in care nu se respecta conditiile de valabilitate ale actului juridic civil.

Cursuri similare:

FUNCTIILE NULITATII.
1.functia preventiva, consta in efectul inhibitoriu pe care il exercita asupra subiectelor de drept civil, tentate sa incheie actul juridic civil cu nerespectarea conditiilor sale de validitate.
2.functia sanctionatorie, presupune tocmai inlaturarea efectelor contrare legii.Functia de mijloc de garantie a principiului legalitatii apare ca un mijloc de asigurare a respectariiordinii publice si bunelor moravuri.

DELIMITAREA NULITATII
Pentru o mai buna intelegere a nulitatii este necesar sa o delimitam de alte cauze de ineficacitate a actului juritic civil cum ar fi: rezolutiunea, rezilierea, caducitatea, revocarea, inopozabilitatea.
a)Nulitate - rezolutiune.

Delimitarea presupune cunoasterea conceptelor in cauza, semnaland asemanarile si deosebirile de regim juritic dintre ele.Nulitatea reprezinta lipsirea de efecte a unui act juridic incheiat cu nerespectarea normelor privind conditiile de validitate.Rezolutiunea consta in desfiintarea unui contract sinalogmatic, cu executare uno-ictu , dintr-o data, pentru neexecutarea culpabila a obligatiilor de catre una din parti.

Asemanari:
-ambele sunt cauze de ineficacitate a actului juridic civil.
-ambele produc efect retroactiv.(exemplu. tunc)
-ambele sunt, in principiu, juridiciare, deoarece presupun o hotarare a organului de juristictie competent.

Deosebiri:
-daca nulitatea presupune un act nevalabil, rezolutiunea presupune un act valabil incheiat
-daca nulitatea se aplica oricarui act juridic civil, rezolutiunea priveste doar contractele sinalogmatice cu executare uno-ictu.
-daca la nulitate cauzele sunt conteporane momentului incheierii actului, la rezolutiune cauza - neexecutarea culpabila de catre una dintre parti - este ulterioara momentului incheierii.
Prescriptia extinctiva este supusa unor reguli diferite, in ce priveste inceputul ei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.