Nulitatea relativa pentru absenta conditiilor de fond DPI

Trimis la data: 2009-06-11
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.75 / 10
Downloads: 0
Autor: Irinel tunary
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Potrivit acestui text, un brevet de inventie acordat de OSIM precum si un brev european cu efecte in Romania pot fi anulate la cerere dc se constata ca (lit e) titularul de brevet nu era indreptatit la acordarea brevetului - nul relativa care poate fi totala sau partiala. Nul e relativa pt ca este vorba despre sanctionarea incalcarii unor norme juridice prin care sunt ocrotite interesele uneia sau alteia dintre subiectele de drept implicate. (actiunea poate fi introdusa de inventator impotr unitatii careia i s-a acordat brevetul nefiind indeplinite cond necesare din art 5).

Cursuri similare:

Procedura pentru actiunea in nulitate relativa: este aceeasi ca si la nulitatea absoluta. Competenta apartine tribunalului bucuresti la sectiile de drept civil si pt cauze privind proprietatea intelectuale. Anterior modificarii din 2007, competenta apartinea oricarui tribunal judetean din tara, inclusiv tribunalului Bucuresti in raport cu domiciuliul paratului, competenta teritoriala era stabilita in functie de domiciliul paratului.Tribunalul Bucuresti devine trib specializat pt litigiile in proprietate industriala. Exista si dezavantaje: pt partile care nu au domiciliul sau sediul in Bucuresti.

Sub acest asptect, trebuie amintite si prevederile art 55 alin 1 - neindeplinirea uneia sau a mai multor conditii de forma privind cererea de brevet nu poate constitui motiv de revocare sau anulare a brevetului decat in cazul in care aceasta este rezultatul unei intentii frauduloase. Domeniul drepturilor transmisibile: art 47 alin 1 arata ca sunt transmisibile in primul rand dreptul la eliberarea brevetului si in al doilea rand dreptul asupra brevetului adica dreptul de proprietate industriala asupra invetiei, deci dreptul de exploatare exclusiva. In al treilea rand art se refera si la "drepturile nascute din brevet", utlizand pluralul. Defapt este vorba despre prerogativele ce compun dr subiectiv de propr industriala.

Concluzia: art 47 alin 1 instituie dr transmisiunii dr de propr ind fie in ansambul acestuia, fie sub asptectul uneia ori alteia dintre prerogativele componente. Celealte drepturi ale titularului de brevet decat dr de propr ind nu se nasc din brevet. Desi art 47 nu se refera si la ele, trebuie sa consideram ca sunt transmisibile dupa cum urmeaza: mai intai, dreptul de prioritate care este un dr accesoriu al dr la brevet se transmite deodata si in acelasi mod ca si dreptul la eliberarea brevetului;

dr la despagubiri materiale pt incalcarea dr de exploatare exclusiva este un drept de creanta, de drept comun si deci se transmite prin cesiunea de creanta; in al treilea rand, dr unitatii la asistenta juridica din partea inventatorului se transmite deodata cu brevetul; in sfarsit, dr prevazut de art 5 alin 3 si 4 - este vorba despre dr si obligatiile inv si unitatii de a se informa in scris, se transmite deodata cu dreptul la eliberarea brevetului.
Vom analiza numai transm dr de propr ind asupra inventiei (exploatare exclusiva).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.