Nutritia microorganismelor

Trimis la data: 2010-06-21
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: DenisaSimona_P
Dimensiune: 33kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Nutritia este un proces fiziologic complex, prin care microorganismele isi procura energia si toate elementele necesare cresterii, reproducerii si intretinerii functiilor vitale.
Procesul de nutritie se realizeaza in cadrul metabolismului celular care cuprinde doua laturi esentiale:
- reactiile de catabolism care constau in degradarea secventiala a compusilor macromoleculari prin actiunea catalitica a enzimelor.
In cazul reactiilor de catabolism, compusii macromoleculari sunt continuti de substratul care constituie nutrient pentru celula vie, iar in cel al reactiilor de anabolism compusii macromoleculari se regasesc in componentii celulari esentiali pentru crestere, reproducere si intretinerea functiilor vitale. Compusii cu molecule mici care nu mai sunt necesari se elimina sub forma produsilor de catabolism.
In procesul de nutritie se stabileste o interdependenta intre microorganisme si mediu.

In aceasta unitate dialectica mediul are rolul activ iar microorganismele se adapteaza la conditiile de mediu actionand si transformand mediul. Aceasta interrelatie a permis ca, in timp, sa se realizeze adaptari specifice ale microorganismelor la cele mai dificile conditii oferite de mediul ambiant.
Mediul actioneaza asupra microorganismelor prin asigurarea unui substrat nutritiv, temperatura, umiditate, pH, concentratie de oxigen favorabile, iar microorganismele actioneaza asupra mediului prin diferite transformari care au loc in procesul de nutritie.

Astfel prin actiunea de degradare pe care o exercita microorganismele asupra mediului, pot avea loc urmatoarele transformari: reducerea consistentei, tulburarea, formarea de voal, scaderea concentratiei in extract, acidifierea, alcalinizarea.
Pentru asigurarea vietii celulelor microbiene, microorganismele folosesc din mediul natural substraturi nutritive sau alimente.
Prin aliment intelegem orice mediu asupra caruia microorganismele pot sa actioneze si care sa asigure energia si toate componentele necesare la biosinteza componentelor celulare.

Pentru a folosi aceste medii ca sursa de nutritie in celula microbiana, pe cale genetica si pe cale catabolica, se regleaza metabolismul celulei care ii permite adaptarea la conditiile de mediu. In acest sens celula microbiana poate sa sintetizeze enzime adaptive extracelulare care sa produca hidroliza substantelor nutritive si sa asigure transportul in celula al nutrientilor si transformarea acestora.
Conditiile pentru desfasurarea procesului de nutritie sunt urmatoarele:
- in mediul nutritiv, celulele microbiene trebuie sa beneficieze de conditii compatibile cu viata;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.