Nutritia minerala a plantelor

Trimis la data: 2013-02-07
Materia: Ecologie
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: ionutmoldovean
Dimensiune: 389kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Nutritia minerala a plantelor constituie un lant de procese si reactii biochimice, biofizice si fiziologice in cadrul carora are loc absorbtia, transportul si metabolizarea ionilor minerali. In procesul de nutritie plantele absorb ionii minerali din solutia solului si ii integreaza in substantele organice complexe. Prentru crestere si dezvoltare plantele au nevoie de un numar mare de elemente. Elementele minerale nu sint necesare pentru plante in cantitati egale. Necesitatile cantitative difera de la specie la specie si chiar de la un soi la altul.

Cursuri similare:

Analizele chimice ale substantelor vegetale au aratat ca in alcatuirea lor intra peste 60 elemente chimice, insa pentru crestere si dezvoltare normala a plantelor sint necesare in jur de 15 dintre ele. Elementele chimice de baza: carbonul si oxigenul preluate din atmosfera, hidrogenul disociat din apa, si azotul din compusii minerali, sint numite elemente organogene, inturcit din ele sint constituite principalele substante organice, si aceste elemente constituie 95 % din masa uscata a plantelor.

Se considera ca ionii nemetaleleor (N, P, S)si a metalelor (Ca, K, Fe, Mg, Cu, Mb, Zn) reprezinta componentele de baza in procesul de nutritie minerala, si sint absolut necesari pentru cresterea si dezvoltarea plantelor. In functie de procentul elementelor in masa uscata a plantei sau in cenusa ei, elementele pot fi clasificate in Macroelemente (O,C,H,N, S, P,Na, Ca, K, Mg ) masa carora este mai mare de 0,01% din masa cenusii plantei;

Microelemente (Fe, Co, Cu, B, I, Mn, Mo,Zn,Si, ) care constituie de la 0,001 la 0,01% din masa cenusii.Ultramicroelemente (Ni, Br, Pb, Au, s.a.) care constitue mai putin de 0,001% si majoritatea dintre ele au nimerit in planta intimplator, prin difuzie si nu au un rol fiziologic. Ionii minerali in cadrul organismelor vegetale indeplinesc diverse functii care pot fi grupate in:

Functii specifice - in cadrul carora ionul mineral are un anumit rol, ce nu poate fi inlocuit cu altul. Avind functia de biocatalizatori , ionii minerali:
-Intra in componenta gruparilor prostetice ale proteinelor (citocrom din lantul transportator de electroni)
-Intra in centrul activ al enzimelor (Fe- catalaza)
-Sint activatori ai enzimelor (K nu intra in componenta nici uneia din substantele organice, dar activeaza circa 50 de enzime prin modificarea structurii spatiale a proteinei.)

Elementele chimice se unesc cu enzimele formind chelati care contribuie la actiunea enzimelor cu substratul activat(Mg, Zn), intra in componenta aminoacizilor specifici(S), proteinelor (N, S), acizilor nucleici si ATP-ului (P), clorofilei (Mg)s.a.

Functii nespecifice - In efectuarea acestor functii un ion poate fi inlocuit de altul (osmoreglarea- patrunderea si eliminarea apei din celula este determinata de cantitatea ionilor si nu de natura lor.)Se cunoaste ca elementele minerale influienteaza schimbul de substante, modifica turgescenta celulelor, permiabilitatea membranelor biologice, sint incluse in componenta substantelor cu semnificatie vitala, stabilizarea macromoleculelor si particuleleor coloidale, participa la diverse reactii catalitice. Unul si acelasi element poate indeplinii concomitent una sau mai multe functii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.