Obiectivul si scopul disciplinei "Managementul inovational"

Trimis la data: 2010-04-21
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 25
Nota: 9.75 / 10
Downloads: 27
Autor: Andrada Mirelean
Dimensiune: 50kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In afaceri, ca si alte domenii de activitate, reusita depinde de capacitatea conducerii de a identifica solutii adecvate la problemele pe care le au de rezolvat.Creativitatea este un element structural al activitatii umane, cel reprezentat de actiunile inventive, neinvatate, singurele in masura sa genereze cunostinte si experiente noi. Si aceasta din cauza ca, orice activitate umana poate fi repetativa sau originala (de creatie). Psihologii au aratat ca exista domenii de activitate favorizante stilului creator de munca, sinonime creativitatii insesi. Printre aceste domenii se numara si domeniul afacerii.

Cursuri similare:

Obiectul cursului "Managementul inovational" isi propune familiarizarea studentilor cu cunostintele practice si teoretice, de asemenea, cu organizarea si formarea conceptului stiintific despre managementul inovatiilor.

Scopurile cursului sunt:
1. De a cultiva la studenti cunoasterea proceselor, sistemelor si metodelor de conducere inovativa utilizate in cadrul firmelor performante.
2. Familiarizarea studentilor cu suportul metodologico - stiintific si stiintifico - practic ale managementului inovational, care se utilizeaza in cadrul desfasurarii proceselor economice in cadrul intreprinderilor de succes.
Tema 1. Definirea creativitatii umane

In afaceri, ca si alte domenii de activitate, reusita depinde de capacitatea conducerii de a identifica solutii adecvate la problemele pe care le au de rezolvat.Creativitatea este un element structural al activitatii umane, cel reprezentat de actiunile inventive, neinvatate, singurele in masura sa genereze cunostinte si experiente noi. Si aceasta din cauza ca, orice activitate umana poate fi repetativa sau originala (de creatie).

Psihologii au aratat ca exista domenii de activitate favorizante stilului creator de munca, sinonime creativitatii insesi. Printre aceste domenii se numara si domeniul afacerii.
Eficienta activitatii in domeniul afacerilor tine de o serie de insusiri, cum sunt:
- imaginatia;
- spiritul de observatie;
- capacitatea de selectie;
- o serie de atitudini inovative care se modeleaza in decursul timpului.

In sprijinul creativitatii oamenilor de afaceri, pe langa calitati de personalitate, vin si acele informatii si sisteme de cunostinte care le asigura inventivitatea. Exista, de asemenea, o cultura specifica a oamenilor de afaceri, o cultura bazata pe creativitate si inventivitate. Multi autori de management afirma ca, creativitatea nu se poate manifesta in deplinatatea ei fara acest suport cultural.
M. Moldoveanu si M. Dobrescu definesc creativitatea ca reprezentand aptitudinea de a produce solutii noi, capacitatea de a introduce in lume un lucru nou, capacitatea de a crea idei si produse originale, de a revela dimensiuni necunoscute ale fenomenelor, dar si solutii de rezolvare a problemelor.

Subiectul creativitatii este precautat si de catre cunoscutii autori romani de management Ov. Nicolescu si I. Verboncu. Ei afirma ca resursa umana este singura creatoare, nu numai sub aspect economic, ci si sub aspect spiritual, stiintific. Generarea de noi idei concretizate in produse, tehnologii, metode de conducere, solutii organizatorice noi s.a. este prerogativa exclusiva a omului.

Despre problematica creativitatii s-au scris o multime de lucrari stiintifice. Insa, in ciuda literaturii foarte bogate, consacrate creativitatii, asupra conceptului de creativitate nu s-a ajuns la cristalizarea unui punct de vedere acceptat de majoritatea specialistilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.