Obiectul de studiu al ecologiei

Trimis la data: 2010-04-15
Materia: Ecologie
Nivel: Facultate
Pagini: 68
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Andrei_R
Dimensiune: 117kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Conform definitiei larg acceptate in prezent, ecologia este stiinta care studiaza vietuitoarele Terrei (microorganisme, plante, animale, oameni) la niveluri diferite de integrare si organizare (individ, populatie, biocenoza) in dependenta obligatorie, reciproca si permanenta cu mediul inconjurator .
Denumirea de "ecologie" a fost introdusa de omul de stiinta Ernst Haeckel (1866), prin imbinarea cuvintelor din limba greaca (oikos - casa, gospodarie si logos - stiinta).
Ecologia inseamna din punct de vedere etimologic studiul organismelor vii acasa la ele sau in mediul lor de viata si poate fi definita ca stiinta care se ocupa cu studiul diferitelor asociatii de vietuitoare (specii, populatii, biocenoze) in stransa relatie functionala cu mediul lor de viata.

Cursuri similare:

UNESCO defineste biosfera ca "stratul exterior al globului pamantesc unde a luat nastere viata si unde se gaseste, actualmente multitudinea de organisme vii diferite, care populeaza straturile inferioare ale atmosferei, litosferei emerse si hidrosferei". Ea rezulta din interactiunea substantelor biotice cu cele abiotice ale pamantului. Gratie actiunii plantelor, biosfera pune in rezerva si redistribuie pe glob energia provenita din spatiul cosmic.

Ecologul austriac Eduard Suess (1831-1914) in urma studiilor efectuate in muntii Alpi, foloseste pentru prima data termenul de biosfera.
Alti ecologi considera ca marele botanist Lamark (1744-1820) a introdus acest termen care a devenit universal recunoscut.
Dictionarul de biologie (T. Craciun, 1989) defineste biosfera ca "acea parte a globului pamantesc, sol si subsol, atmosfera si hidrosfera care contine organisme vii, plante si animale, inclusiv cea mai performanta sinteza a universului - omul".

C. Cole La Monte (1958) introduce termenul de ecosfera definit ca "unitatea organismelor vii in biosfera in stransa interdependenta cu mediul ambiant".
Unii specialisti straini (B. Commoner, 1971, SUA) si romani (N. Botnariuc, 1976) considera mult mai potrivit pentru ecologi termenul de ecosfera(totlalitatea ecosostemelor de pe Terra).
Notiunea centrala a ecologiei, si anume cea de ecosistem, are doua componente de baza: biotopul si biocenoza.

Introdus pentru prima data in stiinta de botanistul englez A. G. Tansley, la 1935, ecosistemul este unul dintre sistemele fizice din care este edificat Universul. Acesta il defineste ca fiind "un complex de organisme si factori fizici care formeaza ceea ce numim mediul biomului". Ecosistemele sunt unitati functionale ale biosferei, constructii heterogene cu limite in spatiu si in timp, avand, ca orice sistem, o structura unitara. Plantele, animalele si bacteriile sunt reunite intr un tot unitar cu biotopul, sub actiunea unor forte materiale si energii ale realitatii fizico chimice. Altfel spus, ecosistemul integreaza intr un tot unitar, prin interactiuni ale componentelor sale, un subsistem biotic (biocenoza) si altul primar fizic (biotopul).

Din punct de vedere morfologic, ecosistemul este alcatuit din doua componente: biotop si biocenoza.Dictionarul ecologic defineste ecosistemul ca fiind un fragment mai mare sau mai mic al biosferei alcatuit dintr o componenta vie, reprezentata de plante si animale (biocenoza) si una nevie (biotop), formand un ansamblu integrat in permanenta interactiune.

Legea protectiei mediului din tara noastra (Legea nr. 265/2006) defineste ecosistemul ca fiind "un complex dinamic de comunitati de plante, animale si microorganisme si mediul lor abiotic, care interactioneaza intr o unitate functionala".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.