Obiectul si metoda statistica

Trimis la data: 2010-08-24
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: Marian_L
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Studierea proceselor si fenomenelor care au avut loc, au loc si care pot avea loc in viitor in domeniul economiei si in alte domenii ale vietii sociale, politice, etc. este imposibila fara cunoasterea parametrilor cantitativi si desigur calitativi.
Radacinile istorice ale statisticii moderne sunt:
statistica practica - inregistrari sistematice sau izolate, ce pot fi asimilate unor observari statistice utilizate si astazi.

Cursuri similare:

Prin mijlocul secolului XVIII-lea si secolul XIX-lea este specifica folosirea tot mai frecventa a metodelor matematice si in special calculul probabilitatilor in investigarea si interpretarea rezultatelor privind fenomenele si procesele din societate. Aici se poate sublinia aportul adus de asa savanti ca: Fisher, Yule, Pearson, Cebasev, Liaponov, Marcov si altii.

Etimologia cuvantului statistica provine de la cuvantul latin status - cea ce are sensul de stare politica. In lucrarile stiintifice cuvantul statistica a fost pentru prima oara utilizat de Gottfried Achenwall in 1746 pentru a desemna o "stiinta a descrierii statului" folosita pentru evaluarea intr-o forma sistemica a unor variabile, ca de exemplu - productia sau consumul de produse agricole.

Astazi cuvantul statistica este utilizat in limbajul universal, atat al stiintei, cat si in viata cotidiana. Suntem intr-un fel familiarizati cu asa notiuni ca: date statistice, informatie statistica, indicatori statistici, ipostaze (aspecte) statistice, etc.
Statistica studiaza fenomenele de masa, fenomene care sunt supuse actiunii legilor statistice, se manifesta in conditii concrete, variabile in timp si spatiu, din punct de vedere cantitativ si in stransa legatura cu partea lor calitativa.

Statistica se ocupa de acele fenomene si procese care se desfasoara intr-un numar mare de cazuri, pot reproduce unele regularitati si care sunt denumite fenomene de masa sau fenomene de tip colectiv. Aceste fenomene sunt alcatuite din fenomene simple - fenomene care pot sa apara ca rezultat al unei singure cauze, care pot fi numite si identice, si fenomene tipice.
Fenomenele care apar ca rezultat al mai multor cauze comune, in conditii variabile, cu grade si sensuri diferite de influenta se numesc fenomene atipice .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.