Obiectul si principiile specifice urmarii penale

Trimis la data: 2009-10-22
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 310
Nota: 9.78 / 10
Downloads: 0
Autor: Octavian Murgu
Dimensiune: 439kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
La realizarea scopului procesului penal de aplicare a legii penale celor care au savirsit infractiuni contribuie instantele judecatoresti, Ministerul Public, organele de cercetare penala, cu participarea activa a invinuitului sau inculpatului, a partii vatamate, a partii civile si partii responsabile civilmente, precum si a aparatorilor acestora.
Ministerul Public si organele de cercetare penala au sarcina de a descoperi infractiunile savirsite, de a identifica persoanele care le au savirsit, iar dupa dovedirea vinovatiei lor sa le aduca in fata instantei judecatoresti;

Cursuri similare:

Activitatile diferite pe care le desfasoara participantii la procesul penal nu aduc atingere caracterului unitar al procesului penal, deoarece ele se desfasoara in vederea realizarii unui scop unic, de aplicare a legii penale celor ce au savirsit infractiuni. Caracterul unitar al procesului penal nu este incompatibil cu impartirea procesului penal in grupe de acte si masuri procesuale care, prin obiectul lor si prin autoritatile care actioneaza, se disting de alte grupe de acte si masuri procesuale. Stiinta dreptului procesual penal a delimitat aceste grupe de acte si masuri procesuale ce formeaza un ansamblu cu trasaturi dinstincte si a recunoscut existenta unor faze, etape, stadii procesuale.

Faza procesuala cuprinde un ansamblu de acte si masuri procesuale si procedurale, efectuate in ordinea si formele prevazute de lege, de catre autoritatile judiciare si de partile din proces, indeplinind un obiectiv limitat in realizarea scopului procesului penal - pregatirea fazei procesuale urmatoare, pina ce se ajunge, prin ultima faza, la realizarea scopului procesului penal. Procesul penal cuprinde, ca regula, trei faze procesuale: urmarirea penala, judecata si executarea hotaririi penale definitive. Fazele procesuale se deosebesc intre ele, in principal, prin obiectivul ce trebuie indeplinit, prin autoritatile care le efectueaza, prin actele si masurile procesuale si procedurale pe care le cuprind.

Etapa procesuala este o subdiviziune a fazei procesuale, avind un obiectiv mai restrins si continind acte si masuri procesuale si procedurale proprii, dar indeplinind obiectivul fazei procesuale careia ii apartine . Stadiul procesual este o subdiviziune a etapei procesuale si cuprinde un numar mai restrins de acte si masuri procesuale si procedurale, urmarind finalitatea etapei, dar avind particularitati care le diferentiaza de alte stadii procesuale ale aceleiasi etape .
Compartimentarea procesului penal in faze procesuale nu constituie numai opera stiintei dreptului procesual penal, deoarece actualul Cod de procedura penala cuprinde trei titluri in partea speciala, corespunzatoare celor trei faze procesuale: Urmarirea penala, Judecata, Executarea hotaririlor penale.

Scopul procesului penal se aduce la indeplinire prin desfasurarea succesiva a tuturor fazelor procesuale, in ordinea aratata, prin trecerea fiecarei faze prin etapele procesuale pe care le cuprinde si a fiecarei etape prin stadiile procesuale ce i sint proprii. Acesta este procesul penal tipic, care se desfasoara in majoritatea cauzelor penale.
In unele cauze penale determinate de lege, procesul penal nu trece prin faza de urmarire penala, cauza intrind de la inceput in faza de judecata, sesizarea acesteia realizindu se prin plingerea prealabila introdusa de catre persoana vatamata; in acest caz, procesul penal are caracter atipic, lipsindu i faza de urmarire penale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.