Obligatii - raspunderea pentru fapta altei persoane

Trimis la data: 2010-10-05
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 21
Nota: 9.84 / 10
Downloads: 0
Autor: Mantea Olivia
Dimensiune: 39kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1. Temeiul legal. Raspunderea parintilor pentru fapta copiilor minori este reglementata de art. 1000 alin. 2 C.civ., potrivit caruia "tatal si mama, dupa moartea barbatului, sunt responsabili de prejudiciul cauzat de copiii lor minori ce locuiesc cu dansii".
2. Domeniul de aplicare al art. 1000 alin. 2 C.civ. Raspunderea prevazuta de art. 1000 alin. 2 se aplica parintilor, indiferent daca filiatia este din casatorie sau din afara casatoriei. Ele se aplica si celui ce a infiat copilul minor.
Nu sunt asimilati parintilor si nu raspund pentru art. 1000 alin. 2, ci eventual pentru art. 998-999 C.civ., tutorii, institutiile de ocrotire sau persoanele fizice carora le-au fost incredintate minorii.

Cursuri similare:

Daca in cazul in care la data savarsirii faptei ilicite de catre minor parintii sai se aflau in executarea unei pedepse privative de libertate sau erau arestati preventiv nu se mai poate face aplicarea prevederilor art. 1000 alin. 2 C.civ., invocandu-se lipsa comunitatii de locuinta si imposibilitatea in care parintii se aflau de a exercita supravegherea asupra minorului.

Pentru minorul internat intr-o scoala de reeducare, care fugind din scoala a savarsit o fapta ilicita, s-a considerat ca, desi parintilor nu le este imputabila lipsa de supraveghere, instanta trebuie sa examineze daca si in ce masura la producerea pagubei a contribuit alaturi de culpa institutorului si o eventuala culpa a acestora, constand in deficientele manifestate de ei in educatia copilului minor. in cazul in care ar fi constatata o asemenea culpa, raspunderea parintilor sa fie angajata alaturi de aceea a institutorului, in raport cu gradul propriei lor culpe.

In ceea ce priveste raspunderea parintilor cand acestia nu locuiesc impreuna cu minorii (parintii sunt divortati sau despartiti in fapt), regula este ca pentru fapta ilicita a minorului va raspunde numai parintele caruia i-a prin hotarare judecatoreasca sau prin invoiala parintilor.Acelasi parinte va raspunde si pentru fapta comisa de minor in timp ce minorul locuia in fapt la celalalt parinte daca aceasta locuire nu a avut un caracter de durata (de exemplu, minorul se afla intr-o simpla vizita). Per a contrario va raspunde parintele la care copilul locuieste in fapt ori de cate ori locuirea are caracter de durata.

In cazul in care copilul se afla numai intr-o simpla vizita la parintele caruia nu i-a fost incredintat si a comis o fapta ilicita cauzatoare de prejudicii, raspunderea acestui parinte ar putea fi angajata pe temeiul art. 998-999 C.civ. impreuna cu raspunderea celuilalt parinte caruia copilul fusese incredintat si caruia urmeaza sa i se aplice prevederile aii. 1000 alin. 2 C.civ.
Practica judiciara mai recenta merge pe ideea ca poate fi angajata in temeiul art. 1000 alin.2 C.civ.

si raspunderea pirintelui caruia nu i-a fost incredintat minorul si chiar in si uatia in care acesta nu ar exercita in fapt supravegherea lui, in rucat el nu a rupt legaturile cu minorul si nu este absolvit de obligatiile parintesti. Raspunderea parintelui caruia nu i-a fost incredintat minorul nu ar mai putea fi angajata in temeiul art. 1000 alin. 2 C.civ. in situatia in care parintele respectiv ar face dovada ca a fost efectiv impiedicat de celalalt parinte sa aiba legaturi personale cu minorul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.