Obligatii - raspunderea pentru fapta proprie

Trimis la data: 2010-10-22
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Corina Udriste
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1. Reglementare. Codul civil instituie raspunderea pentru rapta proprie prin art. 998 si 999, care constituie totodata si temeiul pentru stabilirea conditiilor generale ale raspunderii civile delictuale.
Notiune. Raspunderea pentru fapta proprie, fiind consecinta unui principiu fundamental al raspunderii juridice, este cea mai importanta dintre formele raspunderii civile delictuale, datorita frecventei situatiilor la care aceasta se aplica in practica, cat faptului ca cele doua textele din Codul civil, care o reglementeaza, constituie si fundamentul intregii institutii a raspunderii civile delictuale si, implicit, a celorlalte forme ale acesteia.

Cursuri similare:

Prejudiciul, conditie esentiala a raspunderii civile delictuale, reprezinta rezultatul sau consecinta neg itiva suferita de o anumita persoana ca urmare a faptei ilicite, savarsita de o alta persoana ori ca urmare a "faptei" unui lucru sau animal pentru care persoana este tinuta sa raspunda.

Pentru angajarea raspunderii civile delictuale nu se cere neaparat ca prejudiciul sa reprezinte incalcarea unui drept subiectiv (de exemplu, incalcarea unui drept real, de creanta, a dreptului de intretinere prevazut de Codul familiei, etc) ci, asa cum a stabilit practica judiciara, este posibila obligarea la despagubiri si in cazul in care au fost aduse vatamari unor simple interese ale unei persoane, cu conditia ca acesta sa rezulte dintr-o situatie de fapt cu caracter de stabilitate si sa fie licit si moral.

Astfel, au fost acordate despagubiri pentru pierderea intretinerii, pe care victima o presta in fapt copilului sotului sau, care provenea din alta casatorie, copil care nu avea dreptul subiectiv de a primi intretinere de la victima. De asemenea, au fost acordate despagubiri copilului aflat in intretinerea unei rude, fara sa fi existat intre acestia obligatia legala de intretinere, daca ruda respectiva a fost victima unui accident.

Dupa natura intrinseca a prejudiciilor, acestea se impart in prejudicii patrimoniale si nepatrimoniale. Prejudiciile patrimoniale sunt acelea care au continut economic, putand fi evaluate in bani. De exemplu: distrugerea unui bun; pierderea unui drept patrimonial (dreptul de intretinere); prejudiciul suferit de o persoana care in urma unui accident si-a pierdut capacitatea de munca, venitul fiind mai mic decat cel obtinut anterior, etc.

Prejudiciile nepatrimoniale sau morale sunt prejudiciile care nu pot fi evaluate pecuniar si rezulta in principal din atingerile aduse personalitatilor umane, cum ar fi lezarea onoarei, reputatiei, demnitatii, sau prestigiului unei persoane; atingerile provocate infatisarii sau armoniei fizice a unei persoane, etc.
In practica noastra, daunele morale nu se stabilesc pe baza unor probe materiale, judecatorul fiind singurul care, in raport cu consecintele negative ale prejudiciului si a invitatiilor acestora in planurile vietii sociale ale persoanei vatamate, trebuie sa precizeze suma globala care sa compenseze prejudiciul suferit, in raport de gravitatea si importanta lui.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.