Obligatiile comerciale

Trimis la data: 2010-06-25
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Oana_P
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In epoca clasica a Imperiului Roman, obligatiile se dezvolta pe fondul cresterii productiei si relatiilor comerciale. Institutele lui Iustinian au definit obligatia ca fiind "Obligatio est iuris vinculum, quo necessitate adstringimur alicuius solvendae rei secundum nostrae civitatis iura". Definitia este luata dintr-un text clasic care nu poate fi precizat; ea este defectuoasa pentru ca prezinta numai aspectul pasiv - situatia debitorului fata de creditor.
Solidaritatea obligatiilor (articolul 42 Cod comercial) poate fi definita ca acea modalitate a obligatiilor care impiedica diviziunea lor, desi prin natura lor sunt divizibile. Divizibilitatea creantei este regula, iar solidaritatea exceptia.
Pentru a asigura o mai deplina ocrotire a creditorilor si securitate a tranzactiilor, legiuitorul a inversat aceasta regula, solidaritatea devenind regula si divizibilitatea creantei, exceptia.
Articolul 42 Cod comercial prevede: "In obligatiile comerciale codebitorii sunt tinuti solidar, afara de stipulatia contrara".

Solutia consacrata in Codul comercial este diametral opusa de solutia din articolul 1041 Cod civil, in care obligatia solidara nu se prezuma, ci trebuie expres stipulata. In Codul comercial se prevede ca aceasta prezumtie exista si contra fidejusorului, chiar necomerciant; ea nu se aplica necomerciantilor pentru operatiuni care, in ceea ce-i priveste, nu sunt fapte de comert. In Codul civil insa (articolul 1652 si urm.), fidejusorul este tinut pentru obligatiile debitorului numai in subsidiar si nu solidar cu acesta.

Legiuitorul mai prevede un timp de solidaritate, care nu permite insa inlaturarea sa pe calea vointei partilor, din pricina caracterului public - este vorba despre solidaritatea asociatilor in societatile de persoane si solidaritatea administratorilor societatilor comerciale (Legea nr. 31/1990 republicata).
Potrivit articolului 1073 Cod civil, oricine se obliga la efectuarea unei prestatii este indatorat sa o indeplineasca sub sanctiunea daunelor-interese.Cand obligatia consta intr-o suma de bani, daunele sunt prezumate si nu mai trebuie sa fie dovedite; ele se exprima sub forma de dobanzi.

Dobanda legala poate sa curga de la o anumita data, prevazuta de legiuitor; in aceste cazuri ea curge de drept. In toate celelalte cazuri, daunele-interese sub forma de dobanzi sunt datorate din momentul in care debitorul este pus in intarziere. Dobanda nu curge din simplul fapt al ajungerii la termen.
Potrivit articolului 43 Cod comercial, "Datoriile comerciale lichide si platibile in bani produc dobanda de drept din ziua cand devin exigibile", debitorul este de drept in intarziere prin simpla ajungere la termen. Aceasta dispozitie se aplica daca este vorba de o obligatie comerciala care consta intr-o suma de bani.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.