Obligatiile parintilor fata de copii

Trimis la data: 2010-10-12
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Iustin Murga
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Prin notiunea de ocrotire parinteasca se desemneaza totalitatea drepturilor si obligaAZtiilor acordate de lege parintilor pentru a asigura cresterea si educarea copiilor. Institutia ocrotirii parintesti este tratata in Titlul III, capitolul I, sectiunea I din Codul familiei sub denumirea de "Drepturile si indatoririle parintilor fata de copiii minori", care se completeaza cu dispozitiile Legii privind protectia si proAZmoAZvarea drepturilor copilului, nr. 272/2004. Potrivit legislatiei actuale, in privinta ocrotirii copilului drepturile sunt recunosAZcute deopotriva ambilor parinti, indiferent daca acel copil este din casatorie, din afara casatoriei sau din adoptie.

Cursuri similare:

Studierea ocrotirii parintesti presupune, in primul rand, definirea notiunii de copil.Conform art.1 din Conventia cu privire la drepturile copilului adoptata de Adunarea Generala a O.N.U. la 20 noiembrie 1989, prin copil se intelege orice fiinta umana sub varsta de 18 ani, cu exceptia cazurilor cand, in baza legii aplicabile copilului, majoratul este stabilit sub aceasta varsta.Se observa deci ca intre notiunile de copil si minor nu exista identitate, cea din urma fiind mai cuprinzatoare .

Legislatia romana nu cuprinde o terminologie unitara, ci se folosesc alternativ (fara nicio justificare) notiunile de minor, copil sau copil minor, diversitatea provenind in primul rand din numarul mare de acte normative care nu au fost corelate intre ele. De lege ferenda s-ar impune unificarea terminologica pentru a se putea delimita clar domeniul de aplicare al ocrotirii parintesti si al protectiei alternative.

Ocrotirea parinteasca fiind conceputa sa serveasca in exclusivitate interesele copiAZAZAZluAZlui minor, de a fi crescut si educat in bune conditiuni, are un cuprins in care prevaAZleaza, pe de o parte, indatoririle, drepturile fiind recunoscute numai in masura in care sunt necesare indeplinirii indatoririlor, iar, pe de alta parte, prevaleaza drepAZturile si indatoririle la persoana copilului, fata de cele privitoare la bunurile sale.

2.2. Dreptul de a stabili locuinta copilului si de a l tine
Indeplinirea corespunzatoare a indatoririlor parintesti precum si exercitarea drepAZtuAZrilor acestora cu privire la persoana copilului minor nu se pot realiza decat daca copilul minor locuieste impreuna cu parintii sai. Potrivit art. 100 alin. (1) C.fam. "copilul minor locuieste la parintii sai", iar art. 14 alin. (1) din Decretul nr. 31/1954 statorniceste ca domiciliul copilului minor este la parintii sai.

Acestui drept al parintilor i se pot aduce limitari atunci cand este exercitat contrar intereselor minorului. Astfel, potrivit art. 102 C.fam., daca minorul a implinit varsta de 14 ani, poate solicita autoritatii tutelare sa i incuviinteze o locuinta deosebita de a parintilor sai, cu conditia ca aceasta sa fie in interesul desavarsirii invataturii si a pregatirii sale profesionale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.