Obstacole in comunicare

Trimis la data: 2010-10-15
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Iuliana Dobromir
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
.1. Diferentele de putere

In organizatii puterea se exercita in principal in procesul decizional. Modul in care se iau deciziile si se exercita puterea influenteaza relatiile interpersonale si comunicarea.Managerii care au mai multa putere in cadrul organizatiei hotarasc modul in care se iau deciziile, adica incurajeaza sau restrang participarea celor cu mai putina putere la procesul decizional. Managerii care nu doresc sa renunte la o parte din puterea pe care o detin prin implicarea subordonatilor in procesul decizional utilizeaza o serie de tactici care in esenta vizeaza controlarea procesului de comunicare.

Cursuri similare:

Toate acestea sunt comportamente care se opun cooperarii si comunicarii deschise, motivatia mangerilor care le utilizeaza fiind ca in acest fel se evita anarhia si ca managerii de la nivelele inferioare nu au competenta necesara pentru a lua decizii importante.

Managerii de la nivelele inferioare nu pot face decat sa se conformeze in astfel de situatii. Ei pot incerca sa dobandeasca influenta castigand "favorurile" unui manager mai puternic pe care l-ar putea influenta in deciziile pe care le ia.

Un alt tip de reactie este conformarea malitioasa, adica conformarea fata de litera legii si nu fata de spiritul ei. Individul face ceea ce i se spune, dar fara entuziasm, gresind uneori in mod intentionat si ascunzandu-se in spatele scuzei ca a respectat intocmai ceea ce i s-a spus sa faca.

Efectele pe termen lung ale unor astfel de comportamente constau in reducerea dezvoltarii personale a acestor manageri, care nu isi pot exprima ideile si sentimentele, ceea ce va reduce capacitatea de adaptare la schimbari a organizatiei.

5.2. Limbajul
Diferentele de limbaj pot constitui un alt obstacol in calea comunicarii in cadrul organizatiilor. Diferentele de limbaj apar ca urmare a specializarii sarcinilor prin adancirea diviziunii muncii si a diferentelor de status intre membrii organizatiei.Astfel, contabilii, inginerii, psihologii etc. au terminologii proprii prin care comunica cu precizie intre ei, dar care constituie un jargon pentru ceilalti. De asemenea, muncitorii pot avea propriul jargon. Lucrul in echipa, solicitat de sarcinile din ce in ce mai complexe din cadrul organizatiilor, impune ca aceste categorii profesionale sa interactioneze intr-o maniera eficace, lucru mult ingreunat de diferentele de limbaj.

Acest gen de probleme poate apare si in comunicarea strategiei si politicilor organizatiei dinspre managementul de nivel superior catre cel de pe nivelele inferioare, daca acesta din urma nu a fost implicat in procesul elaborarii lor.Cel care comunica nu trebuie sa porneasca de la premisa ca ceea ce este foarte clar pentru el este la fel de clar si pentru interlocutorul sau. Limbajul este o abstractiune, o etichetare simbolica a experientei personale, care este doar o aproximare a realitatii.

Fiecare dintre noi a acumulat prin experienta sa un vocabular care poseda sensuri particulare, legate de experientele pe care le-a trait. De aceea, este foarte important ca in procesul de comunicare sa incercam sa cunoastem adevaratele sensuri pe care le ataseaza interlocutorul anumitor termeni si constructii verbale, sa facem efortul de a ne adapta la nivelul sau de instruire si cunoastere si sa cautam sa folosim termeni adecvati nivelului sau de intelegere. Pentru a ne asigura de claritatea receptiei mesajului nostru si a intelegerii mesajelor celorlalti trebuie sa solicitam si sa oferim feedback sub forma reformularilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.