Ocrotire sociala

Trimis la data: 2010-05-17
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 9.84 / 10
Downloads: 0
Autor: Monica Tudulescu
Dimensiune: 11kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Functionarea societatii presupune adaptarea structurilor si functiilor subsistemelor componente, astfel incat sa poata fi pastrat un echilibru dinamic intre acestea. Daca echilibrul este tulburat din cauza absentei sau a insuficientei functionari, apar fenomene de criza, fapt ce necesita interventia specializata.Securitatea sociala reprezinta sistemul de institutii si actiuni prin care se redistribuie veniturile intre populatia activa si cea inactiva, intre cea sanatoasa si cea bolnava etc., pentru a proteja persoanele afectate de riscuri la care poate fi expusa intreaga populatie (de exemplu, somaj, batranete boala, accidente, maternitate, vaduvie). Resursele alocate respectivelor persoane (in forma cotizatiilor individuale si a bugetului statului) au caracter de drept prevazut de lege si nu filantropic.

Cursuri similare:

Prestatiile specifice securitatii sociale sunt de 4 categorii:
- batranete - pensii, ajutoare sociale;
- sanatate - concedii de boala, dotarea spitalelor, pensii de invaliditate, compensarea medicamentelor, asistenta in caz de accidente;
- familia si maternitatea - prestatii familiale, ajutoare pentru maternitate, alocatii pentru copiii, reduceri de impozite;
- munca - ajutor de somaj, ajutor social, reconversia profesionala.

Scurta privire asupra aparitii si dezvoltarii securitatii sociale
Inainte de interventia statului, ca urmare a responsabilizarii in ceea ce priveste securitatea sociala pentru cetatenii lor, protectia impotriva saraciei si a insecuritatii economice, o serie de "institutii" private faceau acte de caritate: familia, biserica, nobilimea. De exemplu, familiile aveau responsabilitatea de a-si proteja membrii contra decaderii si mizeriei.

Din 1750, odata cu revolutia industriala, aceste relatii se schimba, familia, biserica etc. nu mai reusesc sa rezolve problemele ivite in plan social si, ca urmare, apare somajul. Sub presiunea muncitorilor si a unor anumite grupuri sociale, incep sa se dezvolte sisteme de protectie sociala.Cancelarul german Bismark (1883-1889) este primul care a stabilit un sistem larg de asigurari sociale, obligatorii pentru salariati, finantat prin contributii ale muncitorilor si ale angajatorilor. Prestatiile erau proportionale cu contributiile lunare platite de fiecare. Din 1930, asigurarile sociale se extind pana in America Latina, Canada si Statele Unite ale Americii.

Inainte de cel de-al doilea Razboi Mondial, in tarile scandinave isi face aparitia "statul providenta", care avea ca scop reducerea inegalitatilor create prin sistemele capitaliste. Principiul general era ca fiecare individ are drepturi sociale, iar Statul are obligatia de a acorda si asigura aceste drepturi prin acces la anumite prestatii sociale de baza.In S.U.A., marea cadere din 1933 si cel de-al doilea Razboi Mondial au dus la expansiunea sistemului de securitate sociala. Astfel, Legea din 1935 introduce programe de sprijin in caz de batranete, deces, invaliditate si somaj.

Din anii '70 apare o criza a Statului bunastarii in tarile dezvoltate, ca urmare a problemelor create de globalizare, de stagnarea economica si de ideologiile politice.In tara noastra, Constitutia, in articolul 43, prevede ca cetatenii romani au dreptul la asistenta sociala, la conditii rezonabile de viata care sa le asigure, lor si familiilor lor, un trai civilizat, decent si se refera la dreptul la hrana, locuinta, imbracaminte satisfacatoare.

Principalele actiuni in abordarea politicii sociale se axeaza pe eradicarea saraciei extreme, pe eliminarea situatiilor de excluziune sociala severa, pe promovarea incluziunii sociale, pe dezvoltarea capacitatilor individuale, pe dezvoltarea capacitatii autoritatilor publice nationale, judetene si locale de identificare a problemelor sociale, pe activizarea fortelor comunitare, pe dezvoltarea unei culturi a parteneriatului social.

Asistenta sociala, o componenta a sistemului de protectie sociala, este ansamblul de institutii si masuri prin care statul, autoritatile publice ale administratiei locale si societatea civila asigura prevenirea, limitarea sau inlaturarea efectelor temporare sau permanente ale unor situatii care pot genera marginalizarea sau excluderea sociala a unor persoane, asa cum se mentioneaza in Legea care reglementeaza sistemul national de asigurari sociale in Romania, Legea 705/2001.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.