Opera de arta - valoare si accesibilitate

Trimis la data: 2010-02-01
Materia: Arta
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.33 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristian_R
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Criteriul estetic (frumusetea) - este cel mai evident criteriu. Multe opere de arta se disting prin frumusete. Frumusetea insa este un criteriu subiectiv si difera in functie de gusturile persoanei care recepteaza opera de arta. Criteriile estetice se schimba de la o epoca la alta (ce este frumos intr-o anumita epoca nu este neaparat frumos intr-o alta). Frumusetea insa este un criteriu care conteaza destul de putin in considerarea unui obiect ca fiind opera de arta. Exista opere de arta care nu au nimic frumos in ele si totusi sunt considerate capodopere. Exemplu: toate obiectele create/produse in cadrul miscarii dadaiste care nu mai respecta nici o regula a artei clasice.

Cursuri similare:

Renumele creatorului - este un alt criteriu care poate transforma un obiect in opera de arta. Sunt situatii in care creatorul nu are un renume in momentul crearii obiectului de arta si acest renume este castigat mai tarziu. Van Gogh este unul dintre pictorii care nu a avut un renume in timpul vietii, dar a devenit foarte cunoscut dupa moartea sa. Picasso in schimb, a fost un pictor extrem de cunoscut si renumit in epoca sa.

1.3. Monumentalitatea, rafinamentul sau finetea realizarii - este tot un criteriu estetic, vizibil in arhitectura, dar si in artele grafice sau in mestesugurile traditionale. Catedralele gotice, pictura pe boabe de orez, arta miniaturilor turcesti, sunt exemple ce ilustreaza acest criteriu.

1.4. Vechimea obiectului - Exista obiecte care initial au o functie utilitara si abia apoi, odata cu trecerea timpului, devin opere de arta (antichitatile). In acest nu conteaza frumusetea obiectului, sau renumele celui ce le-a creat (creatorul poate fi anonim). In cazul acestor obiecte timpul este criteriul cel mai important pentru determinarea caracterului unei opere de arta (cu cat un obiect este mai vechi, cu atat e mai valoros).

1.5. Criteriul afectiv - faptul ca acel obiect trezeste sentimente puternice, pozitive sau negative. Mai ales literatura se incadreaza aici: au existat carti care au avut un efect devastator asupra cititorilor lor si astfel au devenit foarte cunoscute in epoca in care au aparut, iar ulterior, au devenit capodopere (de exemplu "Suferintele tanarului Werther" - Goethe, efectul Werther). Estetica uratului are la baza acelasi criteriu afectiv - creeaza o impresie afectiva puternica.

1.6. Mesajul transmis de opera de arta - este poate cel mai important criteriu, pentru ca adesea mesajul este mai important decat frumusetea acelui obiect, renumele celui care l-a creat sau vechimea lui. Obiectele de arta au de obicei un mesaj polisemantic, in sensul ca fiecare persoana poate sa recepteze un mesaj diferit, sa inteleaga altceva din aceeasi opera de arta. Fiecare receptor, in functie de educatia si sensibilitatea lui, de gusturile pe care si le-a cultivat, interpreteaza opera de arta in mod diferit. Studiu de caz: miscarea dadaista.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.