Operatii aparate si utilaje industria alimentara

Trimis la data: 2010-06-15
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.72 / 10
Downloads: 0
Autor: Stefania_T
Dimensiune: 154kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Trebuie subliniat faptul ca alegerea unei metode numai pe baza limitelor de detectie este insuficienta. Precizia analizelor, interferentele (spectrale, chimice, fizice), efectele de matrice, gama dinamica, viteza de analiza corelata cu numarul de elemente ce se pot analiza dintr-o proba si nu in ultimul rand pretul de cost al aparatului, sunt factori importanti in dezvoltarea unui laborator de analize si a pretului si calitatii unei analize.
Metodele de analiza destinate monitorizarii factorilor de mediu, sunt standardizate, motiv pentru care in cazul analizei probelor de mediu trebuie respectate standardele de analiza existente si in vigoare.
Orice masuratoare, directa sau indirecta, este afectata de erori. Deci valorile citite vor fi intotdeauna mai mult sau mai putin apropiate de valoarea adevarata a marimii masurate. Valoarea adevarata a marimii masurate insa, nu poate fi niciodata cunoscuta. Din acest motiv rezultatele masuratorilor se scriu intotdeauna sub forma unui interval in care se poate gasi cu o anumita probabilitate (aleasa de experimentator) valoarea adevarata a marimii masurate.

Tipuri de erori :
- Erori de masura (sunt erori inevitabile): ele apar datorita imperfectiunii simturilor operatorilor si imperfectiunii aparatelor; ele nu pot fi cunoscute exact, dar nu pot depasii eroarea maxima corespunzatoare preciziei aparatului (adica eroarea maxima admisa in cazul unei masuratori erfectuate corect).
- Erori de rotunjire : in calcule suntem obligati sa pastram un numar limitat de zecimale; aceste rotunjiri induc erori care in principiu pot fi facute oricat de mici pastand un numar suficient de zecimale.

- Erori de metoda: intervin in cazul in care suntem nevoiti sa inlocuim problema propusa cu una mai usor de abordat din punct de vedere experimental.
Asupra unei marimi fizice "X" (temperatura, densitate, lungime, etc) se poate face o singura masuratoarea sau un numar 'n' de masuratori repetate si identice. Prin masurarea repetata a marimii fizice "X"se vor obtine valori mai mult sau mai putin apropiate de valoarea adevarata xo a marimii fizice "X".

Fie x1, x2, x3, ..., xn valorile gasite prin masuratori repetate asupra aceleasi marimi fizice .
Se poate demonstra ca valoarea cea mai probabila a marimii masurate este data de media aritmetica a valorilor obtinute in urma masuratorilor. Media aritmetica este cu atat mai apropiata de valoarea adevarata cu cat numarul "n" al masuratorilor este mai mare. Daca se face o infinitate de masuratori asupra marimii fizice 'X' atunci media aritmetica a masuratorilor va coincide cu valoarea adevarata (x0) a marimii masurate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.