Operatiuni bancare ale Trezorerie Statului

Trimis la data: 2010-02-17
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Anonim
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Asa cum am prezentat in capitolul 14, una dintre functiile clasice ale Trezoreriei este cea de banca a statului. Ea insa, nu este o banca total separata de celelalte banci din economie, fiind organizata dupa aceleasi principii ca si acestea, principala diferenta constituind-o scopul urmarit.
Desi nu are drept scop principal obtinerea de profit, Trezoreria trebuie sa-si gestioneze activele si pasivele astfel incat, prin activitatile generatoare de venit sa-si acopere cheltuielile efectuate. Prin acest aspect Trezoreria poate fi considerata o banca la fel ca oricare alta.

Cursuri similare:

Statul garanteaza efectuarea acestor operatiuni in conditii de siguranta si in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare. In plus, pentru a nu crea distorsiuni in ceea ce priveste fructificarea disponibilitatilor, Trezoreria Statului, intocmai ca si bancile comerciale, acorda dobanda pentru disponibilitatile pastrate de agentii economici si institutiile publice in conturile deschise la ea. Totusi, fiind o banca a statului ce are drept scop gestionarea banului public, legislatia impune anumite reguli privind utilizarea disponibilitatilor din conturile agentilor economici deschise la trezoreria statului.

Astfel, acestia pot utiliza sumele incasate in conturile deschise la unitatile trezoreriei statului in urmatoarea ordine: pentru achitarea drepturilor de natura salariala, prin transferul sumelor aferente in conturile deschise la banci, cu exceptia impozitelor si contributiilor aferente acestora, pentru achitarea obligatiilor catre bugetul de stat si celelalte bugete, iar sumele ramase disponibile pot fi virate in conturile deschise la banci.

Componenta voluntara este formata din totalitatea conturilor curente sau de depozit deschise la cererea detinatorilor lor, fara ca acestia sa fie constransi de legislatia in vigoare.
In ceea ce priveste bancile comerciale componenta voluntara este formata din totalitatea conturilor curente sau de depozit deschise de persoanele fizice sau juridice la libera lor alegere. Caracterul voluntar al acestei componente se manifesta la doua niveluri:
Depozite pe termen scurt de la banci sau alte institutii financiare, atrase prin intermediul procedurilor bilaterale.

Trebuie sa subliniem inca de la inceput ca, desi poarta denumirea de depozite, aceste resurse nu apartin categoriei de resurse depozit intrucit nu se atrag in mod normal de catre trezorerie ci numai in situatia aparitiei unui deficit de lichiditati. Tranzactiile desfasurate prin intermediul procedurilor bilaterale nu sunt, de regula, anuntate public. Acestea se efectueaza prin negociere directa intre Ministerul Finantelor Publice si banca respectiva.

Decizia privind atragerea de depozite pe termen scurt de la banci este luata in preziua aparitiei lipsei de lichiditati sau cel mai tarziu in ziua respectiva. Limitele de negociere privind suma atrasa, perioada si nivelul maxim al ratei dobanzii (marja de negociere) se stabilesc in ziua respectiva in functie de conditiile pietei si de necesarul de atras pentru asigurarea lichiditatilor in contul curent general al Trezoreriei Statului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.