Operatiuni cu titluri financiare derivate

Trimis la data: 2010-05-11
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.79 / 10
Downloads: 0
Autor: Marina Roteanu
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Piata contractelor futures si cu optiuni reprezinta ansamblul relatiilor dintre participantii la piata cu privire la exersarea si redistribuirea drepturilor ce izvorasc din detinerea si garantarea acestor contracte.
Contul de marja este acel cont in care sunt inregistrate tranzactiile cu contracte futures si optiuni ce au loc in contul de numerar. In acest cont se determina excedentul de valoare sau pierderea de valoare zilnica, elemente care stau la baza fie a platilor de excedent, fie a solicitarilor de echilibrare pentru mentinerea sumei din cont peste nivelul specificat.

Cursuri similare:

Contractul de cont client reprezinta contractul dintre client si agentia de brokeraj privind conditiile generale de tranzactionare la termen a activelor financiare, monetare sau a titlurilor de marfuri existente pe pietele bursiere, contract in care sunt inregistrate conditiile in care intermediarul de bursa va executa ordinele transmise in scris de catre titularul de cont sau imputernicitul sau cu tranzactionarea acestor produse, obligatiile agentiei de brokeraj si ale clientului.

Contractul de cont client include ca anexa cererea de deschidere de cont. Contractul de cont trebuie semnat de ambele parti inainte de efectuarea tranzactiei initiale. Clientul dispune liber de sumele existente in cont , iar riscul pierderii si profitul obtinut prin tranzactiile la termen ii revine in totalitate. Contul de marja are si o functie de evidenta zilnica a tuturor pozitiilor detinute de catre titularul de cont. Structura contului de marja si procedurile de lucru in cont sunt uniformizate, iar clauzele contractelor de cont client sunt diferite, pentru a raspunde eterogenitatii clientilor si a intereselor lor.

2.3.1. Contul de marja - conditie de operare a titlurilor financiare derivateIn functie de dreptul legal de efectuare a tranzactiilor in cont, exista: contul individual pe numele titularului in care opereaza exclusiv numai titularul contului. Este specific persoanelor fizice care efectueaza tranzactii in nume propriu; contul administrat este contul deschis de persoane juridice sau asociatii de persoane fizice si juridice, in care dreptul de operare in cont este stabilit si atribuit fie printr-o hotarare judecatoreasca, fie prin intelegeri intre parteneri, unei persoane nominalizate numita administrator.

Intelegerea sau contractul de administrare stabilesc domeniile de tranzactii sau limitele raspunderii administratorului. Daca aceste limite nu sunt stabilite, contul functioneaza dupa regula prudentei maxime, in sensul ca administratorul trebuie sa gestioneze fondurile incredintate cu diligenta cu care gestiona banii proprii. Legea privind bursele de marfuri interzice in Romania existenta acestor tipuri de conturi administrate de brokeri in tranzactiile la termen;

- contul de marja deschis pe numele unei persoane juridice necesita aprobarea din partea conducerii legale a persoanei juridice care deschide contul. Aprobarea este insotita de o copie a certificatului de inmatriculare, a statutului sau a regulamentului de functionare a persoanei juridice si acordul de deschidere a unui cont de marja.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.