Operatiuni de pasiv

Trimis la data: 2010-07-06
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: Doru Brutac
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In general situatia bancii poate fi:excedentara - caz in care resursele bancii sunt superioare utilizatorilor si se cauta o modalitate de plasare pe piata interbancara, prin operatiuni specifice.deficitara - caz in care resursele utilizarile, iar banca trebuie sa finanteze acest deficit.
Relatiile ce iau nastere pe piata interbancara sunt:relatii intre bancile comerciale si banca centrala prin intermediul conturilor curente pe care bancile sunt obligate sa le deschida la aceasta;

Cursuri similare:

Relatiile de depozit-imprumut ce au loc pe piata interbancara se deruleaza la rata dobanzii specifica pietei monetare interbancare, respectiv pt. piata romaneasca acestea sunt BUBID si BUBOR. Ele sunt rate medii de referinta calculate ce sintetizeaza intreaga activitate derulata pe parcursul unei zile pe aceasta piata.BUBID - Bucharest Interbank Bid Rate - reprezinta rata dobanzii pentru depozitele atrase de banci de la alte banci, respectiv pretul mediu la care se cumpara fondurile de pe piata interbancara si se defineste ca fiind cel mai inalt pret pe care cumparatorul de resurse este dispus sa-l plateasca ( unui deponent nebancar banca ii va plati o dobanda =BUBID-marja%).

BUBOR - Bucharest Interbank Offered Rate - reprezinta rata dobanzii pentru imprumuturile contractate la banci de la alte banci, reprezinta pretul mediei la care se vand fondurile pe piata interbancara si se defineste ca fiind cel mai scazut pret pe care vanzatorul de resurse este dispus sa-l accepte ( unui debitor benacar banca ii va percepe o dobanda egala cu BUBOR+marja %).Imprumuturile interbancare cuprind imprumuturile primite de la banci in cazul in care necesarul de finantat este mai mare si se inregistreaza un deficit din operatiile de baza (incasari - plati), care pot fi echilibrate prin intermediul imprumuturilor interbancare fara garantii.

Rescontul - modalitate de procurare de noi resurse prin cedarea portofoliului de efecte comerciale provenite din scontare, unei alte banci, bancilor de scont sau, sau de regula,banci centrale. Banca recurge la rescontare in functie de interesele sale de a a obtine disponibilitati. Daca se recurge la recontare in aceeasi zi cu scontarea, banca obtine un profit ca diferenta intre dobanda la care se sconteaza (mai mare - D ob. incasata) si taxa scontului (dobanda practicata de la banca centrala iz mai mica).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.