Operatiuni de plati in tranzactiile internationale

Trimis la data: 2010-11-06
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 23
Nota: 9.47 / 10
Downloads: 0
Autor: Emil Dobrescu
Dimensiune: 40kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In timpul negocierii contractelor comerciale, aspectele financiare ale acestora au o importanta primordiala. Ele se refera, intre altele, la moneda facturarii, la termenele de plata, la modalitatea de plata, la tehnicile de plata si la procedurile de acoperire dintre care unele sunt specifice comertului international (acreditivul si documente contra plata). Operatorii de comert international trebuie sa aleaga modalitatea de plata cea mai adecvata dintre numeroasele posibilitati pe care le au la dispozitie, mai mult sau mai putin complexe si constrangatoare care nu ofera aceleasi conditii de securitate pentru creditor.

Cursuri similare:

Aceasta este modalitatea de plata cea mai utilizata in tranzactiile internationale dintre firmele din tarile dezvoltate. Debitorul (importatorul) da ordin bancii sale de a plati creantierul (exportatorul) printr-un virament bancar international.
Mijloacele clasice utilizate de banci pentru a efectua transferele internationale de fonduri au fost curierul si telexul. Ambele prezentau inconveniente ca intarzierea platii, pierderea mesajelor in retelele telefonice, etc.

Mai multe banci americane au realizat la inceputul anilor '70 propriile lor retele de tele comunicatii private (reteaua MARTI a First National City Bank, CHAMPS a Chase Manhattan Bank). Aceste retele erau eficiente dar nu erau decat un raspuns partial la problemele transferurilor de fonduri, deoarece, in majoritatea cazurilor, aceste retele private erau incompatibile intre ele si nu serveau la transferuri interbancare externe. La 3 mai 1973, 239 de banci din 15 tari au fondat societatea SWIFT- Society for Worldwide Interbank Financial Telecomunication - care a inceput sa functioneze efectiv la 3 mai 1977.

Reteaua SWIFT s-a impus rapid datorita calitatilor sale: rapiditate, siguranta, cost.cumulatoare care sunt computere dotate special pentru a asigura controlul retelei de telecomunicatii; reteaua are cumulatoare in Belgia (Bruxelles), in Olanda (Zoeterwonde ) si in SUA (Culpeper)
- concentratori regionali care sunt echipamente informatice care concentreaza traficul intre aderenti si comutatoare, de regula cate unul pentru fiecare tara

- terminalele aderentilor: computere ale utilizatorilor ale bancilor, care asigura emiterea, receptionarea si controlul mesajelor.Legaturile intre concentratori si terminale sunt asigurate de linii telefonice prin cablu si/ sau satelit, iar cele dintre comutatori prin satelit.
In figura urmatoare se reda schematic modul de efectuare a platii prin virament la un import din Elvetia in Franta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.