Operatiuni in devize

Trimis la data: 2010-03-21
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 30
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 0
Autor: Ilie Stoica
Dimensiune: 48kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Riscul valutar se cuantifica prin intermediul pozitiei de schimb - soldul net al patrimoniului intr-o anumita deviza, respectiv diferenta dintre total creante (activul bilantului si conturi in afara bilantului) si total angajamente (pasivul bilantului si conturi in afara bilantului) in moneda respectiva.Pozitia de schimb scurta este determinata de relatia:Pasivele intr-o moneda straina > Activele in aceeasi moneda.

Cursuri similare:

Pozitia de schimb lunga este determinata de relatia:
Activele intr-o moneda straina > Pasivele in aceeasi moneda
Pozitia de schimb structurala evidentiaza activele imobilizate exprimate in devize.Pozitia de schimb operationala este diferenta dintre pozitia de schimb totala si pozitia de schimb structurala.

Pozitia valutara totala reprezinta diferenta dintre totalul pozitiilor valutare lungi si totalul pozitiilor valutare scurte, in echivalent lei. Echivalentul in lei a pozitiilor lungi si scurte pe fiecare valuta, se determina pe baza cursului de referinta al BNR in vigoare la data intocmirii situatiei.

In contabilitate se folosesc conturile 3721 "Pozitie de schimb" si 3722 "Contravaloarea pozitiei de schimb" care realizeaza corespondenta intre contabilitatea in devize si contabilitatea in lei.
In cazul operatiunilor de export este necesar ca banca exportatorului sa deschida un cont de corespondent in valuta, prin utilizarea uneia din urmatoarele variante:
- deschiderea contului de corespondent direct la banca importatorului (in valuta);
- deschiderea contului de corespondent la o alta banca decat banca importatorului (in valuta);

- deschiderea contului de corespondent la o banca din Romania care asigura corespondenta pe valuta (intermediara) cu banca importatorului;
- deschiderea contului de corespondent in valuta la o sucursala a bancii straine deschise in Romania.
Fiecare cont de corespondent deschis pe feluri de valuta in strainatate constituie o pozitie NOSTRO.
Pozitia NOSTRO = Pozitia unei banci pe fel de valuta pe banci

Aceste operatiuni numite si operatiuni SPOT, sunt operatiuni de cumparare sau vanzare de devize, incheiate la cursul la vedere (spot), la care tranzactia si decontarea au loc in acelasi timp sau la un interval de cel mult 48 ore (2 zile lucratoare). in acest caz cursul folosit la decontarea peste doua zile este acelasi cu cel din ziua efectuarii tranzactiei.

Contul sintetic de gradul I 372 "Conturi de ajustare" este bifunctional. Contul sintetic de gradul II 3721 "Pozitie de schimb" inregistreaza sumele in devize achizitionate sau vandute. Se crediteaza la intrarea devizelor in patrimoniu si se debiteaza cu iesirea devizelor din patrimoniu, in corespondenta cu un cont de trezorerie.

In analitic se desfasoara pe fiecare valuta. Contul 3722 "Contravaloarea pozitiei de schimb" functioneaza in paralel cu contul 3721; se debiteaza cu sumele in lei corespunzatoare sumelor in devize intrate in patrimoniu; se crediteaza cu echivalentul in lei al sumelor in devize iesite din patrimoniu, in corespondenta cu un cont de trezorerie.

Valoarea in lei a devizelor schimbate, reflectata in contul 3722, se actualizeaza la cursul zilei cu ajutorul contului 3723 "Conturi de ajustare devize".Rezultatul degajat din operatiunea de schimb, datorat modificarii cursului se inregistreaza fie in contul 7061 "Venituri din operatiuni de schimb si arbitraj", daca este favorabil, fie in contul 6061 "Pierderi din operatiuni de schimb si arbitraj", daca este nefavorabil.

Angajamentele se evidentiaza in contul 936 "Conturi de ajustare devize in afara bilantului" cu functie asemanatoare contului 372, dar folosit in contrapartida cu contul 931 "Operatiuni de schimb la vedere", subcontul respectiv.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.