Operatiunile active ale bancilor comerciale

Trimis la data: 2010-07-10 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Luiza Florescu Dimensiune: 22kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Bancile comerciale sau de depozit sunt caracterizate prin faptul ca efectueaza toate tipurile de operatuni, fiind desemnate si prin termenul de banci universale.Functiile principale ale bancilor comerciale sunt:
Mobilizarea de resurse (operatiuni pasive);Utilizarea resurselor atrase (operatiuni active).Operatiunile active reprezinta pentru bancile comerciale operatiunile de utilizarea a resurselor mobilizate de catre institutiile bancare sub forma atragerii de depozite, a contractarii de imprumuturi sau din alte surse in vederea indeplinirii functiilor specifice.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Asa cum se cunoaste o banca are un volum de capital redus in raport cu totalul pasivelor sale, asa incat plasamentele efectuate vor fi corelate cu resursele pe termen scurt mediu si lung atrase.
Operatiunile pasive sunt direct corelate cu cele active. Pe de o parte din punct de vedere al maturitatilor, iar pe de alta parte din punct de vedere al dobanzilor. Astfel, datorita preferintei catre lichiditate, deponentii vor urmari sa efectueze depuneri pe termene de 12 sau 18 luni care sa le permita si incasarea unei dobanzi superioare depozitelor la vedere. Dobanzile pasive reprezinta pentru bancile comerciale angajarea unor cheltuieli catre titularii de depozite si creditori.

Pentru a inregistra profit bancile trebuie sa utilizeze cat mai eficient resursele atrase asa incat plasarea lor sa se efectueze la rate active de dobanda mai inalte decat cele platite pentru plasamente.
La nivel agregat eficienta este data de o diferenta pozitiva intre plasamente si resurse, respectiv intre dobanzile incasate (active) si cele plasate (pasive). Putem concluziona ca unul dintre obiectivele managementului bancar este mentinerea pe ansamblu a unui raport supraunitar intre dobanzile la utilizari si cele la resursele constituite.

Din analiza principalelor active bancare, remarcam asezarea lor in ordinea descrescatoare a gradului de lichiditate.
Astfel numerarul din casierie si depozitele deschise la alte banci sunt cele mai lichide. Spunem ca au un grad inalt de lichiditate.
Titlurile detinute au un grad mediu de lichiditate intrucat valorificarea lor pe piata poate sa presupuna un anumit timp.
Creditele, atata vreme cat sunt restituite la timp (partea de principal + dobanda aferenta), avand un serviciu al datoriei corespunzator nu pot fi rambursate inainte de scadenta la cererea institutiei bancare, ci numai la initiativa beneficiarilor lor.

Exista situatia in care bancile pot "vinde" o parte din credite unor institutii specializate. In tarile UE titlurizarea este foarte dezvoltata. In Germania ea este apanajul bancilor ipotecare (pfandbrief) si de economii bausparkasse, in Franta exista Fondurile Comune de Creante, iar in Marea Britanie si tarile nordice Special Purpose Vehicle. Aceasta vanzare speciala reprezinta in fapt o transformare a creditelor in obligatiuni prin mecanismul securitizarii sau titlurizarii activelor care va fi analizat intr-un paragraf distinct.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.