Operatiunile active ale bancilor comerciale

Trimis la data: 2009-07-03 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Adriana Rusu Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Operatiunile active sunt operatiuni prin care bancile comerciale isi angajeaza resursele in scopul obtinerii de profit.
Asa cum se cunoste o banca are un volum redus de capital in raport cu totalul pasivelor sale, asa ca plasamentele efectuate vor fi corelate cu resursele pe termne scurt , mediu si lung atrse. Operatiunile pasive sunt direct corelate cu cele active: p.d.o.p. din punct de vedere al maturitatilor, iar p.d.a.p din punct de vedere al dobanzilor.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Se remarca asezarea lor in ordinea descrescatoare a gradului de lichiditate. Astfel, numerarul din casierie si conturile deschise la alte banci sunt cele mai lichide. Titlurile detinute au un grad mediu de lichiditate intrucat valorificarea lor pe piata poate sa presupuni un anumit timp. Creditele, atata vreme cat sunt restituite la timp partea de principal + dobanda aferenta), avand un serviciu al datoriei corespunzator nu pot fi rambursate inainte de scadenta la cererea institutiei bancare, ci numai la initiativa beneficiarilor lor.

Exista situatie in care bancile pot ACvinde AC o parte din tarile UE titularizarea creantelor bancare este foarte dezvoltata. In Germania ea este apanajul bancilor ipotecare si de economii, iar in Franta exista Fondurile Comune de Creante, iar in Marea B ritanie si in tarile nordice Special Purpose Vehicle. Aceasta vanzarea speciala reprezinta o transformare a creditelor in obligatiuni prin mecanismul securitizarii s-au titularizarii activelor.

Imobilizarile corporale au un grad scazut de lichiditate, insa existenta lor este esentiala bunei desfasurari a lichiditatii bancare.
O perspectiva diferita asupra activelor bancare presupune clasificarea lor in active valorificabile si active nevalorificabile.
Incadrarea in una sau in alta dintre categorii are in vedere veniturile generate de detinerea activelor respective.

Trebuie precizat ca fara existenta imobilizarilor corporale (cladiri, terenuri, mijloace de transport, echipamente IT) si necoporale (brevete, licente, marci), institutiile bancare nu si-ar putea desfasura activitatea, iar veniturile generate de credite, detineri de titluri si altele nu ar putea fi realizate.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.