Operatiunile comerciale combinate

Trimis la data: 2010-06-12
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 53
Autor: Iris Manole
Dimensiune: 31kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Operatiunile comerciale combinate sunt afaceri internationale care imbina operatiunile de export, import, prestari de servicii etc intr-un mecanism tranzactional unic, conceput si pus in aplicare de compartimentele de comert exterior sau de firme specializate in acest domeniu.Operatiunile combinate s-au dezvoltat in comertul international in special in deceniile opt si noua si se mentin si in prezent ca o forma de tranzactii adaptata conditiilor specifice care caracterizeaza anumite directii ale relatiilor economice internationale.

Cursuri similare:

Operatiunile in contrapartidaLivrarile in contrapartida, au cunoscut o extindere relativ insemnata in comertul international contemporan si presupun eliminarea sau reducerea instrumentelor de plata traditionale si inlocuirea lor cu schimburile reciproce de marfuri, servicii, de regula, insotite de diferite aranjamente financiare.

Operatiunile in contrapartida se intemeiaza, in esenta, pe cea mai veche forma a comertului - trocul (schimbul de marfa contra marfa), care a precedat aparitia banilor. Ar fi o gresala grava ca mecanismul contrapartidei contemporane sa se reduca la trocul simplu din vremurile preistorice, dar grasit ar fi si sa se considere ca operatiunile contemporane de contrapartida se deosebesc esential de cele de troc.

Acest tip de comert s-a dezvoltat mai ales in perioadele de instabilitate monetara si in zonele unde nu exista suficiente lichiditati, in tarile care au monede slabe, neconvertibile, dar si ca o incercare de a gasi unele solutii in afaceri pentru reducerea efortului si a riscului valutar.

Operatiunile in contrapartida se afirma ca modalitati sau mecanisme de conditionare a fluxurilor de marfuri si servicii intre doi sau mai multi parteneri. Notiunea de contrapartida se utilizeaza in literatura de specialitate in doua acceptiuni:

1. In sens larg, care se refera la toate aranjamentele compensatorii prin care exportatorul se obliga contractual sa contribuie la realizarea unor venituri in valuta de catre importator. Principala ratiune a acestor operatiuni este de a reduce sau a elimina, intr-o perioada determinata de timp, platile nete in valuta din tara importatoare. In aceasta acceptiune, contrapartida cuprinde atat actiuni comerciale combinate: compensatiile si operatiunile paralele cat si operatiuni din sfera cooperarii internationale, cum sunt: subproductia, coproductia, licentierea, etc.

2. In sens restrans, contrapartida include acele tranzitii in care se impune contractual o legatura, o conditionare intre fluxurile de export si cele de import, respectiv compensatiile (barter) si operatiunile paralele (cumparari legate).
Desi formele pe care le imbraca contrapartida sunt diverse, ele au un element comun: compensarea directa, integrala sau partiala a unui import facut de un partener printr-un export realizat de catre celalalt partener.

Motivatiile si avantajele prin care s-ar putea explica interesul firmelor private si publice, al statelor pentru operatiunile in contrapartida sunt urmatoarele:
- instabilitatea monetara, concretizata mai ales prin flotarea generalizata a cursurilor valutare, criza lichiditatilor internationale, situatia de inferioritate in care se gasesc numeroase tari in raporturile economice internationale ca urmare a lipsei convertibilitatii propriilor monede.
- avantajul pe care contrapartida il ofera in angajarea unor operatiuni comerciale in actiuni de cooperare in productie, in stiinta si tehnica, realizandu-se cu eforturi investitionale mai reduse pentru fiecare dintre parteneri. Contrapartida constituie deci o forma comerciala prin care se realizeaza o reducere a efortului valutar.

- incercarea de mentinere si dezvoltare a relatiilor reciproce intr-un cadru echilibrat al fluxurilor de marfuri si servicii prin contrapartida la nivelul de state (clearingul).
- diversificarea fondului de marfuri pentru piata In cadrul regional, cu efecte benefice asupra consumatorilor, acest procedeu fiind si un mijloc de testare a competitivitatii internationale a unor produse
- contrapartida este o forma de comert putin costisitoare deoarece presupune o activitate de marketing relativ mai redusa si un aparat comercial mai putin numeros decat necesita alte firme de comert.
Contrapartida prezinta anumite limite, fapt care explica retinerea unor oameni de afaceri fata de ea:

- conjugarea interesului partenerilor pentru marfurile de care dispune fiecare dintre acestia, fiind uneori inegala ca marime, si echilibrul se poate deteriora mai mult in timp.
- compensarea valorica a unor schimburi de marfuri este greoaie, iar in timp se pot crea dezechilibre care franeaza aceste operatiuni
- unele firme, mai ales din tarile dezvoltate, au tendinta de a exporta marfuri prelucrate, depasite din punct de vedere tehnic, obtinand in schimb materii prime, care devin din ce in ce mai rare la scara mondiala.

Cu toate aceste limite, contrapartida se mentine viabila in comert. Operatiunile in contrapartida se pot clasifica dupa mai multe criterii:
- dupa gradul de compensare prin marfa si/sau prin servicii, pot fi compensatii care elimina complet moneda, sau operatiuni paralele care opereaza in schimburile reciproce partial cu marfuri si/sau servicii, iar o parte din afacere include moneda ca termen de schimb.

- dupa numarul de parteneri de afaceri, pot fi operatiuni in contrapartida bilaterale sau operatiuni in contrapartida multilaterale;
- dupa nivelul economic si juridic al partenerilor, pot fi operatiuni in contrapartida la nivel de intreprinderi, operatiuni in contrapartida la nivel de grupuri de intreprinderi sau ramuri (barter), sau operatiuni la nivel de state (clearing).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.