Oranizarea procesului de ofertare

Trimis la data: 2010-06-15
Materia: Constructii
Nivel: Facultate
Pagini: 21
Nota: 9.92 / 10
Downloads: 0
Autor: Bogdan_A
Dimensiune: 60kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Procesul de ofertare este deosebit de complex si are implicatii economice asupra intregii activitati a ofertantului. Majoritatea firmelor care iti asigura comenzile prin participarea la licitatii ti-au elaborat strategii proprii pentru astfel de actiuni. Acest capitol prezinta una dintre aceste strategii si anume, cea a firmei Honeywell. Procesul de ofertare porneste de la o analiza critica a pozitiei firmei pe piata si o evaluare realista a riscului de participare !a licitatie. Dupa luarea deciziei de participare se trece, in etape, la redactarea ofertei tehnice si a celei financiare, aprobarea acesteia si predarea ei conform instructiunilor pentru ofertanti
Este faza preliminara a oricarui proces de ofertare, constand in cateva subfaze menite sa confere un cadru organizatoric bine conturat.
Analiza pozitiei firmei consta, in principal, in analizarea corecta a capabilitatilor firmei, a cunostintelor si a experientei tehnice acumulate, a resurselor materiale si a resurselor financiare mobilizabile, a relatiilor si capabilitatii partenerilor si subfurnizorilor de materiale si servicii, precum si a oportunitatilor si riscurilor existente pe piata la un anumit moment.

De asemenea, aceasta faza, care cade de obicei in sarcina departamentului de "prognoza si dezvoltare" (Marketing, Planning, Business Development), trebuie sa identifice concurenta si potentialul acesteia, strategia de abordare a pietei, nivelurile de pret practicate si calitatea lucrarilor si serviciilor oferite. O metoda de analiza des utilizata in aceste situatii este cea numita SWOT, care consta in evaluarea punctelor slabe si a celor tari ale firmei si a oportunitatilor si pericolelor din mediu, precum si a masurilor (strategice sau tactice) ce pot fi luate pentru contracararea pozitiei concurentilor.

Pe baza datelor obtinute, se poate trece la luarea unei decizii preliminare de participare la licitatie. De exemplu, o firma care lucreaza in domeniul instalatiilor in constructii poate decide sa nu participe direct la acele proiecte care implica instalatii de automatizare deoarece nu are experienta in domeniul acesta. Angajarea unui specialist provenit de la unul dintre competitorii cu experienta in domeniu, poate conduce la renuntarea la decizia amintita, si respectiv la abordarea unei game extinse de lucrari, intarind astfel pozitia firmei pe piata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.