Organele Uniunii Europene

Trimis la data: 2010-09-02 Materia: Stiinte Politice Nivel: Facultate Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Gabriel_C Dimensiune: 37kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Membrii Comitetului sunt numiti, pentru un mandat de 4 ani, de Consiliul UE pe baza listelor elaborate de guvernele nationale care trebuie sa tina seama de propunerile inaintate de organizatiile societatii civile reprezentative la nivel national. Mandatul membrilor poate fi reinnoibil.
In general, consilierii isi continua activitatile profesionale din tarile lor de origine, deplasandu-se la Bruxelles doar atunci cand este necesar pentru exercitarea mandatului (9 sesiuni plenare pe an). Acestia nu sunt remunerati pentru activitatea din cadrul Comitetului, dar primesc indemnizatii de calatorie si de sedinta, intr-un cuantum stabilit de Consiliu.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Controleaza piata unica, atragand atentia asupra disfunctionaAZlitatilor sale si incercand sa recomande solutii pertinente instantelor UE. In acest sens, Comitetul organizeaza un forum al "pietei interne" care reuneste o retea de corespondenti ai statelor membre. In cadrul acestui forum se trec in revista dezvoltarile de ultima ora, dar se semnaleaza si aspectele negative care pot determina inchiderea pietelor sau pot impiedica libera circulatie a bunurilor, capitalurilor, serviciilor si persoanelor. Contributia CES la integrarea europeana poate fi analizata pe trei niveluri:

membrii CES grupeaza intr-o singura organizatie o expertiza considerabila. Acestia sunt persoane care lucreaza "pe teren", profund ancorati in viata economica si sociala a tarilor lor. Capacitatea lor de expertiza este pusa in valoare de metodele de lucru utilizate (cum sunt: grupurile de studiu, utilizarea expertilor sau audientele publice);CES reprezinta un loc in care se elaboreaza solutii prin schimburi de opinii si prin cautarea compromisului sau a consensului, chiar si atunci cand pozitiile initiale sunt divergente sau chiar opuse;

3) originea membrilor (proveniti din mediul profesional) inseamna ca CES este un receptacul al intrebarilor si aspiratiilor organizatiilor societatii civile cu privire la toate aspectele integrarii europene. Comitetul reprezinta, de asemenea, o sursa de informatii esentiala pentru aceste organizatii. Comitetul Regiunilor este cea mai tanara institutie a UE (infiintat din 1994) si reuneste 344 de reprezentanti ai colectivitatilor locale si regionale si un numar egal de membri supleanti, numiti pentru patru ani de catre Consiliul Uniunii Europene.

Sediul acestui comitet este la Bruxelles. Tratatul de la Nisa a impus membrilor acestei institutii sa dispuna de un mandat electoral din partea unei colectivitati regionale sau locale sau sa fie raspunzatori din punct de vedere politic in fata unei adunari alese .
Comitetul Regiunilor este un organism independent. Membrii sai nu se supun nici unor instructiuni obligatorii. Ei actioneaza independent pentru indepliAZnirea atributiilor specifice, urmarind sa realizeze o "punte" de legatura intre institutiile europene si regiunile, comunele si orasele UE. Membrii Comitetului nu functioneaza permanent la Bruxelles si, ca urmare, mentin constant legatura cu cetatenii.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.