Organizare si functionarea sistemelor bancare

Trimis la data: 2010-06-20
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.56 / 10
Downloads: 0
Autor: Istartescu Mirela
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1.1. Rolul bancilor in economie consta in intermedierea intre debitorii si creditorii din economie si in functiile traditionale de finantare, colectare a depozitelor si gestionare a mijloacelor de plata.
La nivelul unei economii, in cadrul sistemului financiar exista doua tipuri de participanti, cu interese si comportamente complemetare, respectiv cei care au necesitati de finantare si care doresc procurarea de resurse si cei cu capacitati de finantare si care doresc plasarea eficienta a resurselor lor. Functia sistemului financiar este de a asigura interfata intre agentii excedentari si cei deficitari.

Cursuri similare:

Reducrea asimetriei de informatii dintre debitori si creditori, cei din urma dispunand de mai multe informatii de cat primii. IF dispune de informatii private care nu se vehiculeaza pe piata. Exemplu: o intreprindere solicita un credit, banca poate evalua clientul deoarece gestioneaza conturile sale si poate obtine informatii importante despre cifra de afaceri; grad de indatorare; rentabilitate. Astfel se reduce asimetria de informatii, dar se poate ajunge la selectia adversa. Intermediarii financiari garantand cofidentialitatea informatiilor, obtin avantaje comparabile fata de finantarea pe piata.

Bancile reduc asimetria de informatii deoarece mentin relatii pe termen lung cu clientii lor.c) Asigurarea lichiditatii economiei
Prin emiterea de moneda scripturala si electronica, bancile sunt singurii intermediari financiari ce pot transforma datoriile lor in mijloace de plata universal acceptate in procesul schimbului (cecuri, datorii si O.P.) se manifesta astfel procesul de monitorizare a activerlor prin care bancile transforma creditele cu grad mic de risc in instrumente de plata perfect lichide.

Aceste functii corespund intermedierii la nivelul bilantului, cu tendinta de descrestere in importanta (creste ponderea operatiunilor extrabulantiere).Referitor la distribuirea de credite, evolutia acestora in tarile eurepene dezvoltate evidentiaza o reducere a creditelor in totalul activelor bancare. S-a manifestat sporirea ponderii creditelor acordate persoanelor fizice si diminuarea a celor acordate intreprinderilor.

Cauzele diminuarii creditului bancar :conditiile economice au redus tendinta intreprinderilor de a se indatora (cresterea moderata a PIB a generat o cerere moderata de credite)nivelul sporit al ratelor reale de dobanda a descurajat indatorarea si a stimulat constituirea de fonduri proprii mari si a ratelor de autofinantare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.