Organizarea administrativa a Daciei

Trimis la data: 2009-12-29
Materia: Istorie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cezar_C
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Razboaiele marcomanice au aratat neajunsurile sistemului de organizare administrativa si militara a Daciei; au dovedit ca o singura legiune este insuficienta - va fi adusa din Moesia Inferior Legiunea V Macedonica - la Potaissa; cele 3 provincii sunt separate!
Era nevoie de o comanda unica. Reorganizarile pun accentul pe intarirea capacitatii de aparare; comanda militara in mana unei singure persoane. 2 legiuni - creste rangul guvernatorilor - legatus Augusti pro praetore de rang consular + titlul de consularis trium Daciarum (consularul celor trei Dacii). Comandantii celor doua legiuni sunt subordonati consularului - legatus Augusti legionis: jurisdictie militara asupra soldatilor si zonelor strategice din preajma castrelor; nu comandau trupele auxiliare! In caz de operatiuni militare, legatus Augusti pro praetore era comandantul suprem.

Cursuri similare:

Nu stim sa se mai fi produs alte modificari in organizarea administrativa, doar in timpul lui Gallienus - ii indeparteaza pe senatori din functiile militare - scade rangul guvernatorului la prefect.
Sec III - pericolele vin dinspre E pentru Dacia (carpii, gotii). Schimbare a directiei de unde vine pericolul, dar nu se fac modificarile cum ar trebui, ci din contra: o legiune la Potaissa - intarire tot in V.

Nu exista o impartire gen medievala/moderna - unitati administrative (judet, comitat); se aplica alte criterii: pamantul cucerit devine proprietatea IR (ager publicus); doar imparatul putea hotari ce face cu el.Impartiri din ager publicus:
1. 108-110 - cand a fost intemeiata colonia UT Sarmi - o parte din veteranii care au participat la razboi; unul din ultimele cazuri cand se imparte pamant (nu prea mai era pamant in IR; se vor da bani); din proprietatea IR - proprietate privata.

2. Unor cetateni romani si veterani, in deceniile urmatoare; erau proprietar, dar nu aveau dreptul de a-l transmite.
3. S-au vandut terenuri unor cetateni si chiar peregrini.
1-2-3=comunitati de cetateni romani: conventus civium Romanorum=o forma de organizare; eg: la Apulum, Micia, Potaissa. In fruntea unui conventus - 2 magistri.

Locurile de intemeiere - langa vechile asezari;peste ele (eg: Piatra Craivii=Apulumul dacic). Din aceste nuclee de cetateni romani se nasc orasele. Cand o localitate devine oras - isi delimiteaza un teritoriu agrar; aici se aflau loturile de pamant ale locuitorilor din oras si in teritoriul urban - sate, cu teritoriile lor.
Legiunile au teritoriu propriu - Prata Legionis - necesar subzistentei (deci, cultivat) legiunii. Prata legionis=teritoriu economic; teritoriu de supraveghere. Teritorii mai mici ca intindere - pentru trupele auxiliare.

Cum s-au format aceste teritorii? Care e succesiunea lor? Napoca, in timpul lui Hadrian - oras; 169 - la Potaissa, o legiune. Pana atunci, Potaissa apartinea ca si teritoriu Napocai; cum a fost scos teritoriul? 199 - Potaissa devine si ea oras! Regio, regiones=subdiviziuni teritoriale, care apar mai ales la granita - regium an Samensium - in N, pe Somes. Ipoteza: teritoriile aflate initial sub supraveghere militara, apoi incorporate provinciilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.