Organizarea cercetarii statistice

Trimis la data: 2010-09-25
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: AMalia Olarescu
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Desi cercetarea statistica se desfasoara in trei etape succesive ea reprezinta un proces unitar prin continutul, scopul si prin metodele utilizate. In cadrul cercetarii statistice rolul cel mai important ii revine analizei statistice Ea trebuie sa asigure nu numai o interpretare stiintifica a rezultatelor cercetarii, dar mai ales obtinerea unui material documentar real.

Cursuri similare:

Procesul de cercetare statistica se poate realiza in conditii optime folosind echipamente moderne de calcul. Acesta prezinta un dublu avantaj:
-se pot culege date pentru un numar suficient de mare de caracteristici;
-reduce timpul de prelucrare a datelor culese.

Pe plan national statistica poate fi structurata in statistica oficiala si in statistica academica Fig 1.2
De cele mai multe ori ordinea de elaborare a programului de cercetare este invers procesului de cercetare. Intai se stabileste ce anume se va analiza si in ce scop, apoi metodele de prelucrare si in ultimul rand se aleg caracteristicile ce trebuie inregistrate si forma de observare. Indiferent de ordinea in care se elaboreaza programul acesta se subordoneaza obiectului si scopului cercetarii.

2. Observarea (culegerea) datelor statistice.
In toate cazurile, in care se organizeaza un studiu statistic, este necesar sa se in ceapa cu observarea (culegerea datelor). In acest scop, este necesar sa se stabileasca, in primul rand, sursele de date, metoda de observare si sa se inregistreze datele care vor fi supuse ulterior prelucrarii.

Prin urmare, observarea statistica este etapa in care se inregistreaza datele primare in mod unitar cu privire la unele caracteristici in prealabil stabilite, de la unitatile care formeaza obiectul supus studiului statistic.Observarea trebuie sa indeplineasca anumite conditii de cantitate (volum) si calitate.

1)Recensamantul - este o metoda de observare totala, cu caracter periodic, care surprinde un fenomen in mod static.
Este cea mai veche metoda de observare statistica, aparuta inca din antichitate (recensaminte ale populatiei a romani care se efectua din 5 in 5 ani).Acesta in general reprezinta fotografierea fenomenelor la un moment dat.

Recensamantul populatiei este "un proces de culegere, prelucrare si publicare a datelor demografice economice si sociale la un moment specificat". Aceste date ofera informatii despre toate persoanele din tara respectiva sau de pe un teritoriu delimitat.La noi in tara acesta se efectueaza periodic din 10 in 10 ani. (Periodicitatea mai mare sau mai mica este in functie de mutatiile survenite sau de suportul financiar disponibil).

Momentul critic este ales, uzual, in timpul iernii evitandu-se vacantele, concediile, astfel ca populatia, in prealabil anuntata, sa fie surprinsa. (in Romania 7 ianuarie 1992; 17 februarie 2002).
Din domeniul populatiei, recensamantul s-a extins si asupra altor domenii: exista recensaminte asupra unitatilor hoteliere, al locuintelor, al animalelor, al unitatilor din industrie, comert, transport agricultura (prin urmare recensaminte economice).

2)Rapoartele statistice - sau sistemul darilor de seama se intocmesc la nivelul institutiilor si agentilor economici, fie publici sau privati Acestea sunt obligati (de statul de drept) ca in permanenta sa furnizeze informatii privind activitatea desfasurata. Prin urmare in aceste dari de seama sunt inclusi indicatori cu caracter economic social-cultural, juridic, de sanatate publica si invatamant.

3)Sondajul statistic sau selectia statistica este o metoda partiala de observare, si a devenit una din cele mai utilizate in prezent. Avantajele acestei cercetari sunt:
-poate fi aplicabila in toate cazurile
-economii de resurse banesti
-un program de cercetare amplu
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.