Organizarea constructiva si clasificarea tunelelor aerodinamice

Trimis la data: 2010-01-11
Materia: Constructii
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Roberta_S
Dimensiune: 212kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Exista o diversitate mare de astfel de instalatii, principalele criterii dupa care acestea se pot clasifica fiind urmatoarele:dupa arhitectura acestora, se disting tunele aerodinamice cu circuit deschis (vezi figura 1), tip Eiffel, sau cu circuit inchis (vezi figura 2), tip Prandtl;
dupa tipul camerei de experiente, se disting tunele aerodinamice cu camera de experiente deschisa (prezinta avantajul unor interferente reduse intre modelul studiat si peretii camerei de testare, dar sunt mari consumatoare de energie), sau cu camera de experiente inchisa, (prezinta avantajul unui consum de energie mai mic);

Cursuri similare:

Legat de principalele componente constructive ale tunelelor aerodinamice mentionate anterior se prezenta pe scurt cateva detalii in cele ce urmeaza:Camera de experiente (testare): este zona unde se plaseaza modelul de studiat si in care se reproduc conditiile atmosferice in care acesta evolueaza in mod obisnuit. In sectiunea transversala camera de testare poate avea diferite forme, cele mai utilizate fiind (in functie de destinatia tunelului) cele dreptunghiulare, circulare, mai rar octogonale sau eliptice etc.

Lungimea recomandata pentru camera de experiente este ( este diametrul hidraulic al sectiunii camerei de testare). In cazul unor lungimi mai mari, grosimea stratului limita poate influenta negativ precizia masuratorilor. In figura 3 sunt prezentate principalele caracteristici geometrice ale unei camere de experiente de sectiune rectangulara.Difuzorul: este plasat dupa camera de experiente si trebuie astfel realizat incat sa nu se produca desprinderi ale curentului de aer de pe peretii acestuia.

Pentru sectiuni circulare valoarea maxima recomandata a unghiul de evazare al peretilor este de aproximativ . Aceasta valoare poate ajunge la in cazul sectiunilor dreptunghiulare, unde cresterea sectiunii se realizeaza, frecvent, prin evazare intr-un singur plan, ca in cazul prezentat in figura 4. Caracteristicile geometrice ale unui astfel de difuzor sunt urmatoarele:

Confuzorul: este plasat inaintea camerei de experiente si are rolul de a mari viteza curentului de aer la valoarea si de a micsora turbulenta in camera de experiente. Valorile recomandate ale gradului de convergenta sunt - raportul dintre aria sectiunii de intrare in confuzor si aria sectiunii de iesire din confuzor (respectiv de intrare in camera de experiente). Exista mai multe tipuri constructive de confuzoare, in figura 5 fiind prezentate principalele caracteristici geometrice ale unui confuzor cu variatie a sectiunii intr-un singur plan si curbura dubla, cu generatoare curbilinii. Principalele caracteristici geometrice ale unui astfel de confuzor sunt urmatoarele:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.