Organizarea contabilitatii financiare

Trimis la data: 2010-11-03
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 192
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Iris Galdescu
Dimensiune: 191kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Contabilitatea este o stiinta si o componenta a sistemului informational economic.Contabilitatea ca stiinta are un obiect propriu de cercetare, metode proprii si o terminologie specifica. Ca disciplina stiintifica ea se ocupa de stabilirea principiilor, normelor, regulilor de prelucrare a datelor contabile, de inregistrarea documentata, ordonata si metodica a operatiilor economice si financiare privind miscarile de valori materiale si banesti, procesele economice, sursele de provenienta ale acestora, controlul lor. Utilizand procedeele proprii, contabilitatea asigura informatiile necesare caracterizarii situatiei economico-financiare si determinarii rezultatelor obtinute.

Cursuri similare:

Informatiile economice furnizate de contabilitate constituie "materia prima" cu ajutorul careia lucreaza un conducator indiferent de domeniu sau nivel ierarhic.Informatia contabila este o informatie economica specifica. Ea rezulta din prelucrarea prin metode, procedee si instrumente proprii a datelor din contabilitate. Informatia contabila este reala, precisa, completa, operativa si reprezinta tabloul de bord, suportul deciziilor economice, financiare si gestionare luate de managerii agentilor economici.

Contabilitatea ofera informatii complexe privind valoarea bunurilor imobilizate, a stocurilor de valori materiale, a mijloacelor banesti, informatii privind costurile produselor si/sau a lucrarilor executate, veniturile, drepturile si obligatiile unitatii, profitul acesteia.

Complexitatea informatiilor furnizate de contabilitate confera acesteia un rol important in cadrul sistemului informational economic.Contabilitatea este privita ca un instrument utilizat pentru determinarea si masurarea profitului, a rezultatelor finale ale activitatii intreprinderii.

Evolutia contemporana a societatii, tendinta spre globalizare a accentuat finalitatea sociala a contabilitatii deoarece rezultatele si situatia patrimoniala a unitatii intereseaza un ansamblu vast de agenti sociali, fiecare avand cerinte diferite:
-managerul (administratorul intreprinderii) considera contabilitatea ca element de gestiune fiind interesat in mod deosebit de structura si nivelul costurilor
-actionarii sunt interesati de stabilitatea plasamentelor si nivelul dividendelor
-bancile sunt preocupate de rentabilitatea intreprinderii si riscurile probabile in cazul mentinerii si dezvoltarii concurentei bancare.

-fiscalitatea determina suma eventualelor impozite si taxe pe care unitatea le datoreaza
-creditorii - furnizorii - sunt interesati de solvabilitatea pe termen scurt a unitatii care sa asigure continuitatea fara riscuri a livrarii lor
-statul se regaseste la orice agent economic.

Organizarea si sarcinile contabilitatii ca furnizoare de informatii economice difera de la o tara la alta in functie de modul de productie, telurile fiecarei oranduiri sociale, gradul de modernizare in prelucrarea datelor si transparenta informatiilor. In ultimele decenii s-a incercat o armonizare a organizarii si conducerii contabilitatii in diferite tari.

Normalizarea contabilitatii are ca obiect elaborarea unor norme, definirea unor principii si stabilirea unor reguli, bazate pe o terminologie clara si precisa pentru toti utilizatorii in vederea comparabilitatii datelor in timp si spatiu din domeniul contabilitatii.

Pe plan international, in anul 1973 a fost creat Comitetul International de Standarde Contabile (International Accounting Standards Comittee - IASCC) de catre organismele contabile din Australia, Canada, Franta, Germania, Japonia, Mexic, Tarile de Jos, Marea Britanie si Irlanda si SUA. In anii urmatori au aderat la acest organism si alte state astfel ca in prezent numarul acestora depaseste 60 de tari membre.

Comitetul are ca obiect elaborarea si publicarea in interes public a normelor contabile internationale care trebuie sa fie respectate in momentul prezentarii conturilor anuale, ca sa se asigure acceptarea si aplicarea acestor norme la nivel mondial. Se studiaza posibilitatea armonizarii sistemelor de contabilitate practicate in tarile Europei continentale cu sistemul anglo-saxon - standardele internationale de contabilitate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.