Organizarea informatiilor

Trimis la data: 2010-05-17
Materia: Informatica
Nivel: Facultate
Pagini: 29
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristian_I
Dimensiune: 598kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Programele Windows Explorer si My Computer permit utilizatorului sa gestioneze, sa organizeze si sa lucreze cu fisiere si directoare. Ambele programe pot fi utilizate pentru a deschide, tipari, copia, sterge, muta si redenumi fisiere, diferenta dintre aceste doua programe utilitare fiind doar modul de realizare a acestor operatiuni.
Prin fisier se intelege un grup de date denumit si localizat pe un suport de pastrare a informatiei. Exemple de fisiere sunt: un program, o baza de date (colectie de date) sau un document creat de utilizator (text, imagine, audio sau video) pe care utilizatorul le poate identifica, modifica, sterge, salva, copia sau trimite spre un dispozitiv de iesire.

Cursuri similare:

Tipul informatiei stocate intr-un fisier poate fi identificat prin extensia acestuia (combinatia de caractere de dupa punctul care delimiteaza numele fisierului de extensia acestuia). O triere groso-modo a tipurilor de fisiere este: fisiere program si fisiere de date. Fisierele de program contin instructiuni care ii transmit calculatorului ce trebuie sa faca iar fisierele de date contin informatii create cu ajutorul unui program (daca scrieti o scrisoare inseamna ca ati creat un fisier de date).

Anumite fisiere contin informatii referitoare la configurarea calculatorului. Pentru ca utilizatorul sa nu stearga aceste fisiere sistemul de operare le ascunde prin modificarea atributelor de fisier.
Toate operatiile cu fisiere se pot realiza ajutati de unul dintre programele utilitare: My Computer, Windows Explorer sau programul Find. Deschideti programul utilitar dupa care executati dublu-clic pe denumirea fisierului. SO Windows incarca fisierul si programul pe care l-a creat, afisand pe ecran simultan atat fisierul cat si programul.
Fisierele sunt organizate in dosare/directoare/foldere.

Un dosar este un loc pe disc in care lucrati la un moment dat; o zona care contine fisiere si alte directoare (subdirectoarele directoarului curent). Directorul reprezinta o metoda de organizare si grupare ordonata a fisierelor astfel incat utilizatorul sa nu fie obligat sa caute un fisier in liste mult prea lungi. Directorul aflat la cel mai inalt nivel este numit director radacina. Directoarele continute de un director sunt numite subdirectoare.
Directoarele sunt organizate pe diferite nivele ierarhice crescatoare incepand de la directorul radacina care este de nivel 0 - sistem avansat de organizare a informatiei.

In functie de sistemul de operare, numele de fisiere dintr-un director pot fi prezentate si ordonate in diferite feluri: alfabetic, dupa data crearii, dupa dimensiune sau ca pictograme (intr-o interfata grafica cu utilizatorul).
Impartind o unitate de disc in mici compartimente cu dosare puteti vedea cu mai multa usurinta unde se afla fiecare lucru.
Prezentarea grafica a directoarelor si subdirectoarelor de pe un disc este se face sub forma unui arbore in care subdirectoarele sunt ramurile directorului principal (Directory tree -arbore de directoare).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.