Organizarea proceselor de productie in constructii

Trimis la data: 2010-06-06
Materia: Constructii
Nivel: Facultate
Pagini: 21
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Stefania_A
Dimensiune: 60kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Pornind de la definirea procesului de productie in constructii se prezinta, pe baza principalilor parametrii de organizare, posibilitatile de imbunatatire in timp si spatiu a factorilor de productie in vederea consumarii lor cu maximum de eficienta.
Sunt prezentate modele organizatorice pentru procesele simple de productie: metodele succesiva, paralela, combinata, precum si metoda de organizare in lant pentru procesele complexe si ciclurile de procese de productie. Capitolul se incheie cu evidentierea posibilitatilor de apreciere a eficientei economice a organizarii in lant.
Elementul principal al procesului de productie in constructii il constituie procesul de munca, in cadrul caruia materialele de constructii sunt preparate, prelucrate, introduse in opera sau montate.
In anumite situatii procesul de munca inceteaza, iar transformarea materialelor de constructii are loc ca urmare a actiunii factorilor naturali cunoscuti si folositi de om (intarirea betonului si a mortarului - in cazul lucrarilor de betoane sau de executare a tencuielilor -, uscarea zugravelii si a vopselei - in cazul lucrarilor de finisaj - etc.)

sau poate continua dupa realizarea procesului natural si/sau concomitent cu acesta, in vederea crearii conditiilor necesare pentru accelerarea sau incetinirea desfasurarii acestuia.
Avand in vedere cele mentionate, procesul de productie in constructii poate fi definit ca ansamblul proceselor de munca si al proceselor naturale care se desfasoara succesiv sau concomitent, in legatura cu transformarea cantitativa si calitativa (organizata, condusa si realizata de oameni), a materialelor de constructii, in vederea prepararii, prelucrarii, punerii in opera sau montarii acestora, cu ajutorul mecanismelor, instrumentelor etc. specifice ramurii constructiilor.

Rezultatul final se concretizeaza in obiecte imobile necesare satisfacerii nevoii sociale. De subliniat faptul ca orice proces de productie trebuie sa inceapa si sa se termine cu un proces de munca.
Procesul de productie in constructii este format dintr-o serie de elemente componente, cum sunt: operatia, faza si trecerea.
Operatia este acea parte a procesului de productie, omogena din punct de vedere tehnologic, ce poate constitui obiectul unei norme de munca si care trebuie executata intr-un anumit interval de timp de catre un executant

- individual sau colectiv - pe un anumit loc de munca, prevazut cu o inzestrare specifica in utilaje si unelte de munca. Impartirea procesului tehnologic in elemente componente simple (figura nr.17, p.138) trebuie astfel facuta incat acestea sa poata fi comensurate usor si sa se poata atribui ca sarcini unor executanti. Cerinta unitatii tehnologice este impusa de necesitatea continuitatli procesului de productie. Operatia nu se concretizeaza intr-o productie finita, dar este necesara pentru realizarea acesteia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.