Organizarea si amenajarea antierozionala a teritoriului

Trimis la data: 2010-10-07
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 38
Nota: 9.75 / 10
Downloads: 0
Autor: Marius Iordache
Dimensiune: 14464kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Amenajarile antierozionale constituie un ansamblu de obiective si lucrari de ordin tehnic care au drept scop reducerea si/ori stoparea proceselor de erodare a solului si a rocilor friabile.Cauzele eroziunii accelerate sunt de doua feluri: naturale si antropice. Cauzele de ordin natural tin de substratul litologic si panta terenului iar cele de ordin antropic de modul de abordare si exploatare economica a unor teritorii. Terenurile cu substrat format din roci friabile si pante accentuate (nisipuri, gresii, conglomerate s.a.) sunt supuse pericolului erozional, chiar si in conditiile noninterventiilor antropice.

Cursuri similare:

In cadrul perimetrelor de ameliorare se pun in evidenta trupuri de ameliorare.La fiecare trup de teren cuprins in perimetrul de ameliorare se disting doua zone si anume: zona interioara sau de consolidare; zona exterioara sau de aparare.Zona interioara sau zona de consolidare cuprinde terenurile afectate de procese de eroziune ce trebuie consolidate si ameliorate si puse in valoare prin mijloace specifice, care pot fi:

biologice (paduri, lucrari de protectie cu rol antierozional, fanete naturale, culturi de ierburi perene in asolament);agro-silvo-tehnice (tehnica agricola si silvica antierozionala);hidrotehnice (lucrari din pamant, lemn, zidarie si beton).Zona exterioara sau de protectie (aparare) se desfasoara in jurul zonei de consolidare si formeaza un perimetru de protectie pentru lucrarile ce se executa in cadrul zonei de consolidare.Perimetrele de ameliorare, trupurile de ameliorare, zonele de consolidare si cele de aparare se transpun in planuri de situatie la scara 1:5 000 sau 1:10 000

Pentru o identificare mai usoara, trupurile de ameliorare in cadrul perimetrelor, se inscriu in planuri cu numere de ordine latine, urmate de denumirea locala (exemplu, I, Valea Dura, II, Valea Obia etc.). In mare parte, masurile si lucrarile antierozionale se executa pe bazine hidrografice, in functie de pozitia si specificul acestora (fig. 37). Cel mai sigur si mai eficient mijloc de combatere a eroziunii solului si stavilirii torentilor il reprezinta procesul de impadurire.

In regiunile montane, pastrarea vegetatiei forestiere pe versanti, in preajma lacurilor de acumulare se inscrie ca o masura de protectie de prim ordin Acelasi lucru este valabil si pentru zonele colinare, cu specificatia aplicarii unei agrotehnici adecvate in perimetrele destinate agriculturii, intercalate de arii forestiere.Pe terenurile expuse procesului de eroziune se aplica masuri de impadurire, lucrari agricole si silvice speciale precum si amenajari hidrotehnice.

Cele mai potrivite areale pentru amenajari antierozionale sunt bazinele hidrografice, in cadrul carora masurile de ordin erozional si hidrologic se aplica in mod diferentiat. Astfel, deosebim zona albiei minore, alcatuita din talveg si maluri care se caracterizeaza prin eroziune in adancime care adanceste albia si eroziune laterala, care duce la subminarea si prabusirea malurilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.