Organizarea si tehnologia comertului

Trimis la data: 2010-09-10
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 30
Nota: 8.88 / 10
Downloads: 0
Autor: Loredana Sarda
Dimensiune: 49kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Suportul de curs este elaborat in conformitate cu programa cursului "Organizarea si tehnica comertului" pentru pregatirea cadrelor la specialitatile Contabilitate si audit, Finante si banci, Drept la sectia studii de zi si cu frecventa redusa.Conform planurilor de studii pentru studierea cursului sunt prevazute 120 ore in semestrul III - IV dintre care 60 ore de contact direct si 60 ore de studiu individual.

Cursuri similare:

Suportul de curs este axat pe conceptul de a studia aspectul organizatoric al comertului, procesele si procedeele comerciale, utilajul comercial care se utilizeaza in procesul de deservire a cumparatorilor si de prestare a serviciilor in unitatile de comert, regulile si cerintele actuale fata de comertul modern.

1.Definirea notiunii de comert si rolul lui conditiile moderne
Dezvoltarea echilibrata si viabila a statului in conditiile moderne se bazeaza pe sistemul economic si social unde comertul ii revine o importanta strategica. Cercetatorii in domeniul comertului si teoriei comerciale afirma ca comertul are un trecut de peste 4 mii ani. China, Mesopotamia, Europa de nord, popoarele mediteraniene, cretanii, finicienii, etc. au fost mari navigatori si negustori din vremurile stravechi.

Incepand cu secolul XIX, odata cu dezvoltarea capitalismului s-a inceput "revolutia comerciala" din era moderna. In secolul XX activitatea comerciala se dezvolta la scara tot mai larga, se dezvolta cooperativele de consum, lanturile de magazine corporative, firme comerciale, etc., prin care profesiunea de negustor devine una din cele mai solicitate.

In aspect istoric se afirma faptul ca comertul era necesar inca din momentul cand oamenii au inceput sa comunice intre ei. De mentionat ca la inceput oamenii isi satisfaceau nevoile prin eforturile proprii de producere, sau dobandire a bunurilor pentru supravetuire. Mai tarziu, odata cu dezvoltarea civilizatiei, sau creat conditii de satisfacere mai ampla a nevoilor prin intermediul schimbului de produse. Drept rezultat al comunicatiei a aparut schimbul natural de produse intre diferite grupuri de oameni, care se specializau in anumite domenii, initial in forma de troc (marfa pe marfa), ca consecinta a divizarii muncii.

Schimbul a inceput sa se efectueze mult mai simplu atunci cand a aparut o marfa intermediara in forma de moneda. Odata cu aparitia banilor ca marfa de intermediere - a monedei, trocul este inlocuit cu tranzactiile comerciale, care se efectueaza de catre negustori, sau acea patura sociala a societatii care se preocupa in special cu procesul de intermediere dintre producator si cumparator, adica acesta cumpara marfa de la producator, care mai apoi o vinde consumatorilor.

Atunci procesul de schimb se descompune in doua operatii: a) la cumparare: bani - marfa; b) la vanzare: marfa - bani (fig. 1).De mentionat ca tranzactiile se realizeaza cu acordul si in interesul ambelor parti. Astfel negustorii, formeaza patura sociala care detine sursele monetare, care servesc drept echivalent al valorii produselor pentru care se ofera un anumit pret la vanzare si cumparare.

Notiunea de comert poate fi definita ca o functie economica, care consta in cumpararea marfurilor, materiei prime, semifabricatelor, echipamentelor etc., cu scopul de a le vinde in aceeasi stare fizica, sau cu modificari neesentiale, la conditii avantajoase pentru vanzator cat si pentru cumparatori. Asadar, negustorul se va stradui sa cumpere marfa la un pret favorabil (accesibil) si sa o vanda la un pret cu adaos, asigurandu-se acoperirea cheltuielilor si obtinerea unui nivel oprim de rentabilitate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.