Organizarea structurala a exploatatiilor agricole

Trimis la data: 2010-06-01
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.83 / 10
Downloads: 0
Autor: Cezar_D
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Exercitarea functiunilor unei exploatatii agricole, cu statut de intreprindere, unde ele se regasesc in totalitatea lor, solicita existenta unui cadru rganizatoric. In acest fel, se asigura premise necesare realizarii activitatilor, de diferite feluri, pe care si le -a fixat exploatatia. Este vorba, de fapt, de un proces organizatoric cu valente multip le, specific societatilor comerciale agricole pe actiuni, putand fi regasit, cu o sfera de cuprindere mai redusa, si in cazul unor societati comerciale create pe baza de initiativa privata sau al societatilor agricole.
Abordata ca sistem societatea va avea, ca urmare, o serie de componente structurale (subsisteme). Organizarea presupune, tocmai, constituirea acestor subsisteme si articularea lor prin intermediul diferitelor relatii (de autoritate - ierarhice si functionale, de cooperare, de control ). In acest fel, se urmareste
sa se asigure functionarea corespunzatoare a sistemului, imprimandu-i, totodata, flexibilitatea necesara adaptarii la modificarile intervenite in mediul ambiant, fenomenul inscriinduse in randul legaturilor existente intre acesta si societatea comerciala, indiferent de tipul ei, sau societatea agricola.

In mod concret, in cazul unei societati comerciale agricole pe actiuni, organizarea structurala presupune constituirea unor subsisteme ale sale (subdiviziuni, compartimente, departamente etc.) avant caracter:
a) de executiile (operationale );
b) de servire sau ajutatoare;
c) functional.

Menirea lor este sa contribuie, dupa caz, la: obtinerea produselor, servirea proceselor de productie din subdiviziunile operationale; asigurarea de informatii necesare actelor si proceselor decizionale initiate de managementul societati; realizarea sistemului de relatii cu diversele componente ale mediului ambiant (achizitionarea de factori de productie, vanzarea unor produse etc.); coordonarea si desfasurarea activitatilor financiar-contabile etc.
Activitatea societatii si eficienta ei, fiind obtinute prin agregarea celor ale fiecarui subsistem, vor depinde, desigur, de ceea ce se va realiza la nivelul fiecaruia dintre ele.

Ca urmare, atentia celor care exercita managementul societatii va fi indreptata spre modul in care se constituie si functioneaza
subsistemele, cu referire speciala la: obiectul de activitate pe care il vor avea; dimensiune lor; sistemul de legaturi dintre componentele structurale si impactul lor asupra functionarii fiecareia si a societatii, in ansamblu; incadrarea cu personal, derivand din consumul de munca fizica si intelectuala, solicitat
de catre fiecare subsistem, ceea ce are influenta atat asupra realizarii obiectivelor subsistemelor, cat si a cheltuielilor cu salariile;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.