Organizatia mondiala a comertului

Trimis la data: 2010-05-24
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.34 / 10
Downloads: 1
Autor: Andrei Sociu
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
La 1 ianuarie 1995, dupa indelungate si complexe negocieri, a luat fiinta Organizatia Mondiala a Comertului, exponenta noului set de principii, reguli si discipline care urmeaza a asigura comertului international un cadru imbunatatit de desfasurare, adaptat cerintelor actuale si de perspectiva.Organizatia Mondiala a Comertului reprezinta baza institutional - juridica a sistemului comercial multilateral, fiind unica organizatie internationala care trateaza regulile globale ale comertului dintre tari.

Cursuri similare:

Una dintre cele mai tinere organizatii, OMC este succesorul GATT (Acordul General al Comertului si Tarifelor), stabilit inaintea celui de-al doilea razboi mondial.Cu toate ca OMC este inca tanara, sistemul multilateral de comert a inceput sub GATT (in 1947) acum mai bine de 50 de ani. GATT urmarea eliminarea tarifelor si barierelor comerciale, precum si eliminarea tratamentului diferential in comertul international. Avea 23 de tari membre in momentul respectiv.

Ultimii 50 de ani au asistat la o crestere exceptionala in domeniul comertului mondial. Exporturile de marfa au crescut cu o medie de 6% anual.Comertul total in 1997 era de 14 ori nivelul celui din 1950.GATT si OMC au ajutat la crearea unui puternic sistem de comert, contribuind la o crestere fara precedent. Sistemul a fost dezvoltat de o serie de negocieri gazduite de GATT.

Prima runda s-a ocupat de reducerea taxelor, dar negocierele de dupa au inclus si alte arii. Cea mai lunga runda de negocieri, intre anii 1986-1994, a dus la aparitia OMC. Negocierile nu s-au oprit aici, cateva au continuat si dupa asta. In februarie1997 s-a ajuns la un acord in serviciile de telecomunicatii.

In acelasi an, 40 de guverne au ajuns la o concluzie in ceea ce priveste comertul fara taxe pentru produsele din tehnologia informatiei si 70 de membri au pus la punct o afacere financiara de servicii ce acopera mai mult de 95% din comert, in cadrul bancilor, asigurarilor, securitatii si informatiilor financiare.

In 2000, noi discutii au aparut in gricultura si servicii. Acestea au fost incorporate intr-un program amplu de lucru, Agenda de Dezvoltare Doha (DDA), lansata la a patra conferinta ministeriala OMC, in Doha, Qatar, noiembrie 2001. Negocierile au incetat in ianuarie 2005.

Ideea crearii OMC a fost avansata pentru prima data in 1990, de catre
Comunitatile Europene si Canada si avea in vedere ca noua organizatie sa se constituie intr-un mecanism eficient si pragmatic pentru:
1.implementarea rezultatelor Rundei Uruguay;
2.incorporarea in cadrul multilateral de drepturi si obligatii comerciale a rezultatelor obtinute in noile domenii de reglementare (servicii, masuri investitionale, drepturi de proprietate intelectuala);
3.aplicarea amendamentelor aduse unor articole ale G.A.T.T;
4.eliminarea caracterului provizoriu prelungit al existentei si functionarii GATT.

Acordul de la Marrakesh privind infiintarea OMC, in preambulul sau, prevede obiectivele de baza, similare cu cele ale G.A.T.T.- ului, dar care au fost extinse pentru a acorda OMC mandatul de a trata comertul cu servicii. Acestea sunt:
• continuarea negocierilor in vederea liberalizarii progresive a comertului international;
• realizarea complementaritatii dintre liberalizare, dezvoltare economica si eradicarea saraciei;
• confirmarea rolului central pe care regulile si sistemul multilateral trebuie sa-l ocupe in politica comerciala a statelor membre OMC;
• organizarea activitatii OMC pe baze care sa reflecte intr-o mai mare masura nevoile tuturor membrilor.

Aceste obiective au fost completate cu domeniul serviciilor si cu notiunea de "dezvoltare durabila", referitoare la utilizarea optima a resurselor mondiale si la necesitatea protectiei si conservarii mediului inconjurator, corespunzator diferitelor niveluri de dezvoltare economica ale tarilor.

Functiile Organizatiei Mondiale a Comertului sunt:
a) facilitarea implementarii, administrarii si aplicarii instrumentelor juridice ale Rundei Uruguay si ale oricaror noi acorduri ce vor fi negociate in viitor;
b) solutionarea diferendelor (disputelor) comerciale;
c) OMC joaca rol de forum de negocieri legate de comert intre statele membre. Odata ce se ajunge la un consimtamant, preia rolul pentru punerea in aplicare a acestor rezultate. Negocierile sunt pilonul de suport al acestei organizatii. Acordurile la care ajunge se doresc a fi rezultatul unui proces de consultari intre toate partile interesate pentru a ajuta la sporirea interactiunilor;

d) asista tarile in curs de dezvoltare in probleme de politica comerciala prin asistenta tehnica si probleme de educatie;
e) examinarea politicilor comerciale nationale;
f) cooperarea cu alte institutii internationale in formularea politicilor economice la scara mondiala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.