Organizatia mondiala a comertului

Trimis la data: 2010-11-02
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 6.50 / 10
Downloads: 80
Autor: Tanase Dan
Dimensiune: 26kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1. Ce este Organizatia Mondiala a Comertului?
Pe scurt: Organizatie Mondial a Comertului (OMC), se ocupa cu regulile de comert intre natiuni la nivel global sau aproape de global. Dar este mai mult decat atat.Este o pasare, e un avion?
Exista mai multe moduri de a privi la OMC. Este o organizatie pentru liberalizarea comertului. Este un forum pentru guverne de a negocia acorduri comerciale. Este un loc in care acestia isi pot rezolva disputele comerciale. Conduce un sistem de reguli comerciale. (Dar nu e Superman, doar in cazul in care cineva s-a gandit k ar putea rezolva - sau de cauza - toate problemele lumii!)

Cursuri similare:

Mai presus de toate, este un forum unde se negociaza ... In esenta, OMC este un loc unde membrii guvernelor merg pentru a incerca sa rezolve problemele comerciale pe care le au unii cu altii. Primul pas este de a vorbi. OMC s-a nascut din negocieri si tot ceea ce face OMC este rezultatul unor negocieri. Cea mai mare mare a activitatii WTO vine de la negocierile din 1986-94 ,numite Runda Uruguay si din negocierile timpurii din cadrul Acordul General pentru Tarife si Comert (GATT). OMC este in prezent gazda unei noi negocieri, in cadrul "Agendei de Dezvoltare Doha", lansata in 2001.

Acolo unde tarile s-au confruntat cu bariere comerciale care se doreau coborate, negocierile au ajutat la liberalizarea comertul. Dar OMC nu inseamna doar liberalizarea comertului, in unele situatii regulile sale sprijina mentinerea barierelor comerciale - de exemplu pentru a proteja consumatorii sau de a preveni raspandirea bolii.

Este un set de reguli ... La baza se afla acordurile OMC, negociate si semnate de majoritatea tarilor lumii care fac comert. Aceste documente furnizeaza legile de baza ale comertului international. Ele sunt in esenta contracte,ce obliga guverne sa-si mentine politicile comerciale in limitele convenite.

Desi negociate si semnate de catre guverne, scopul este de a ajuta producatorii de bunuri si servicii, exportatorii si importatorii sa-si conduca afacerile , in timp ce permite guvernelor sa indeplineasca obiectivele sociale si de mediu.

Scopul sistemului este de a ajuta fluxul comercial sa fie cat mai liber posibil - atat timp cat nu exista efecte secundare nedorite - pentru ca acest lucru este important pentru dezvoltarea economica si pentru bunastare.Partial,acest lucru inseamna eliminarea obstacolelor . Inseamna, de asemenea, asigurarea faptului ca persoanele fizice, companiile si guvernele stiu care sunt normele comerciale in intreaga lume, si de a le da increderea ca nu vor exista modificari bruste ale politicii. Cu alte cuvinte, normele trebuie sa fie "transparente" si previzibile.

Si ajuta la rezolvarea disputelor ... Aceasta este a treia parte importanta a activitatii OMC. Relatiile comerciale implica adesea conflicte de interese. Acordurile, inclusiv cele scrupulos negociate in cadrul OMC , necesita adesea interpretare. Cel mai armonios mod de a rezolva aceste diferente este prin intermediul unor proceduri neutre,bazate pe un fundament juridic convenit. Acesta este scopul procesului de solutionare a disputelor scris in acordurile OMC.

Nascut in 1995, dar nu atat de tanar
OMC a luat nastere la 1 ianuarie 1995, dar sau sistem de comercializare este cuo jumatate de secol mai vechi. Din 1948, Acordul General pentru Tarife si Comert (GATT) a prevazut regulile pentru sistem. (Cea de-a doua reuniune ministeriala OMC, care a avut loc la Geneva in luna mai 1998, a inclus o celebrarea a 50 de ani ai sitemului.)

Nu a durat mult ca Acordul General sa dea nastere la o organizatie internationala neoficiala, cunoscuta neoficial drept GATT.De-a lungul anilor,GATT a evoluat prin mai multe runde de negocieri.
Ultima si cea mai mare runda de negocieri GATT a fost Runda Uruguay, care a durat din 1986 pana in 1994 si a condus la crearea OMC. Avand in vedere ca GATT s-a ocupat in principal cu comertul de bunuri, OMC si acordurile sale acopera acum comertul cu servicii, inventii, creatii si desene (proprietate intelectuala).

2. Principii ale sistemului de comercializare
Acordurile OMC sunt lungi si complexe, deoarece sunt texte juridice care acopera o gama larga de activitati. Acestea se refera la: agricultura, textile si de imbracaminte, activitati bancare, de telecomunicatii, achizitiile guvernamentale, standarde industriale si siguranta produselor, regulile sanitare alimentare si multe altele. Dar un numar de principii simple si fundamentale se gasesc in toate aceste documente . Acestea sunt principiile de baza ale sistemului comercial multilateral.

Comert fara discriminare
1. Cea mai favorizata natiune (MFN): trateaza ceilalti oameni in mod egal.In cadrul acordurilor , tarile nu pot in mod normal sa faca discriminare intre partenerii comerciali. Acorda cuiva o favoare speciala (cum ar fi o mai mica rata de taxe vamale pentru unul din produsele lor ) si trebuie sa faci la fel pentru toti ceilalti membri ai OMC.

Acest principiu este cunoscut ca tratamentul celei mai favorizate tari.. Este atat de important incat este primul articol din Acordul General pentru Tarife si Comert (GATT), care reglementeaza comertul de marfuri.

MFN este, de asemenea, o prioritate in Acordul General privind Comertul cu Servicii (GATS) (articolul 2) si a Acordului de comert - Aspecte legate de drepturile de proprietate intelectuala (TRIPS) (articolul 4), cu toate ca in fiecare acord acest principiu este usor tratat diferit. Impreuna, cele trei acorduri acopera toate cele trei domenii principale de comert tratate de OMC.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.