Organizatia si mediul extern

Trimis la data: 2010-09-13
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: Iustina Maruta
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Organizatiile economice- sau intreprinderile, societatile comerciale etc.- reprezinta verigile de baza ale unei economii nationale, ca de altfel si ale intregii economii mondiale. Functionarea lor este rezultatul actiunilor asupra mediului intern si asupra conditiilor de natura economica, sociala, tehnica, ecologica etc. care caracterizeaza mediul ambiant, respectiv al conducerii sau managementului acestora. Astfel, eficienta unei intreprinderi va depinde de abilitatea conducatorilor sai de a folosi resursele interne disponibile- materiale, financiare, umane si informationale- de a conecta la tendintele si schimbarile ce au loc si de a exploata oportunitatile mediului extern.

Cursuri similare:

Conceptul de functie a fost propus pentru prima data de H. Fayol (1916) care inseamna o grupare a activitatilor firmei pe baza unor criterii determinate. El a sustinut existen-a a 6 functiuni esentiale ale intreprinderii: tehnica (a produce), comerciala (a cumpara si a vinde), contabila (a contabiliza), financiara (a finanta), de securitate (a bunurilor si persoanelor), administrativa (conducerea organizatiei).

O definitia acceptata in prezent- functia intreprinderii reprezinta ansamblul activitatilor in cadrul carora se folosesc tehnici specializate in vederea realizarii obiectivelor derivate, rezultate din obiectivele generale ale organizatiei. Deci, functia intreprinderii reprezinta un grup de activitati specializate pentru intreprinderea data. Un manager trebuie sa aiba in vedere responsabilitatea economica, adica realizarea unui profit cit mai mare pentru actionari, comparativ cu responsabilitatea sociala, fata de alte grupuri sociale sau mediul natural, in ceea ce priveste productia nepoluanta, echitarea locurilor de munca, produsele fara risc etc.

In societate se evaluiaza balanta intre beneficiile si prejudiciile (daunele) aduse de activitatea unei firme, dintre rezultatele sale economice si sociale.Beneficii. Pentru indivizi intreprinderea ofera locuri de munca, venituri, sanatate, beneficii materiale, dezvoltare, acumulare de experienta, satisfactie, identitate personala, securitate. Pentru comunitate intreprinderea furnizeaza venituri (taxele) pentru finantarea serviciilor publice, asigurarilor sociale, a activitatilor menite sa duca la cresterea calitatii vietii etc.

Pentru natiune intreprinderea contribuie la stabilitatea si cresterea Prejudicii. Poluarea aerului, apelor, solului, produsele riscante, conditiile de lucru nesigure, publicitatea falsa, discriminarile, tehnicile de marketig neadecvate clientelei.Exista doua modele contrare care definesc atitudinea managementului fata de responsabilitatea sociala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.