Organizatii lucrative in economie

Trimis la data: 2010-09-20
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 29
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 0
Autor: Denisa Iloiu
Dimensiune: 71kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Pe parcursul a peste doua secole de teorie economica, incepand cu The Wealth of Nations a lui Adam Smith, pana in prezent economistii nu au reusit sa raspunda complet si concis la intrebarea "Care este modelul optim/ideal de organizare a unei afaceri?". Evident, asociat acestei intrebari, se impune a formula intrebarea "Care este tipul de management ce conduce la performanta?"; altfel spus, care sunt principiile/regulile/procedurile ce trebuie sa fie aplicate de catre proprietari/manageri pentru a fi siguri ca "investitia" lor intr-o firma sau companie va fi una de succes?

Cursuri similare:

In literatura economica intalnim un numar mare de abordari explicite sau implicite pe marginea subiectului invocat, dar nu s-a conturat inca un punct de vedere comun privind trasaturile de definesc un tip ideal sau optim de firma; de fapt, data fiind diversitatea extrem de mare sub care regasim firma in economia reala - ca sectoare de localizare, ca obiect de activitate sau ca dimensiune - este extrem de dificil de-a "acoperi" printr-un singur model abstract de firma o realitate atat de diversa.

Iar daca aceasta realitate diversa nu poate fi simplificata intr-atat incat sa fie inclusa intr-un singur model teoretic, atunci, dupa cum afirma Lipsey, economistii ar avea nevoie de zeci de teorii diferite sau chiar de "... o teorie pentru fiecare tip de firma", situatie in care, poate, s-ar ajunge la un anume consens pe acest subiect.
Atunci cand firma/compania ajunge intr-un anumit impas, cand pozitia ei pe piata este amenintata, cand diversi parteneri devin creditori neplatiti, societatea si comunitatea percep ca acea firma urmeaza un trend descendent in afaceri, acest trend descendent poate continua pana cand firma ajunge la faliment, ceea ce inseamna consecinte negative pentru proprietari, salariati, banci si alte grupuri de interes.

Plecand de la premisa comportamentului activ manifestat de firma, Hay si Morris introduc noi fapte in analiza pentru a defini firma in economia industriala; "primul ...este acela ca firmele nu pot sa aiba ele insele obiective. Numai oamenii pot avea obiective" . "In orice mare organizatie trebuie sa existe, inainte de toate - spune Galbraith - un foarte bine dezvoltat sens al scopului comun".

Similar, au fost necesare reevaluarea si redefinirea rolului factorului uman in atingerea obiectivelor organizationale. "... Odata ce au aparut semne ale unei expansiuni economice considerabile - spune Robbins - este aproape cert ca va urma o scadere brusca si o depresiune"; nu putem prezice cand va surveni depresiunea si cat va dura, aceasta fiind functie de "cum vor actiona vointele umane dupa aparitia respectivelor semne". Dupa Marea Depresiune, directiile de analiza in teoria firmei s-au multiplicat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.