Orientarea etologica in cercetarea comportamentului animal

Trimis la data: 2010-06-11
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 32
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Aura_O
Dimensiune: 63kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Etologia (gr. ethos - caracter, deprindere, obicei; logos - vorbire, discurs, stiinta) se defineste ca stiinta a comportamentului, a obiceiurilor si deprinderilor animalelor. Termenul a fost creat se pare in secolul XVII pentru a desemna interpretarea caracterelor umane prin intermediul gesturilor, "etologul" acelei epoci fiind un fel de specialist in arta pantonimei; un secol mai tarziu sfera notiunii se extinde fiind intalnit in lucrarile enciclopedistilor francezi , unde etologia desemna stiinta obiceiurilor animalelor.
La sfarsitul sec. XIX, Ch. O. Whitman si inceputul secolului XX, O. Heinroth (doi zoologi), pe baza a numeroase cercetari efectuate asupra comportamentului instinctiv al unor specii de pasari, independent unul fata de celalalt, au ajuns la concluzia ca, prin constanta lor, instinctele pot oferi criterii taxonomice, la fel de avantajoase ca si cele morfologice.Obiectul de studiu il constituie animalul in conditii naturale si nu de laborator, caracteristica prin care etologia se delimiteaza de psihologia animala.

Intregul domeniu s-a dezvoltat de la inceput sub semnul puternic al darwinismului, cercetarile plecand de la premisa ca si comportamentele, ca si structurile si functiile, sunt supus evolutiei.Cartea de capatai a etologilor este "Expresia emotiilor la om si animale" scrisa de Ch. Darwin (1872) care devine astfel ilustrul precursor al aceste tinere stiinte.Lucrarile fundamentale ale etologiei sunt, in ordine cronologica: "Studiul instinctului" (1951) semnata de Nicolaas Tinbergen si culegerea de memorii "Cu privire la comportamentul anmal si uman" (1965) semnata de Konrad Lorenz, "parintele" etologiei (titlu acordat prima data de catre J. Huxley).

In 1973 premiul Nobel pentru fiziologie si medicina este acordat lui Konrad Lorenz, Nikolaas Tinbergen si Karl von Frisch pentru cercetarile lor in domeniul comportamentului animal. Lorenz si-a petrecut o buna parte din viata cutreierand mlastinile Westfaliei si observand gastele salbatice. Tinbergen a urmarit, ani de-a randul, catarat pe stanci singuratice, pescarusii. Lui Tinbergen ii revine meritul de a fi facut indeosebi demonstratia experimentala a fenomenelor studiate, in timp ce lui Lorenz ii datoram, in primul rand contributiile de ordin conceptual.

Caracterul adaptativ al comportamentului animal a generat de-a lungul vremurilor vii controverse, exprimand doua puncte de vedere ireductibile: acceptarea unui psihism comparabil cu cel uman sau a caracterului automat conferit comportamentului de forta oarba, implacabila a instinctului. Intr-o forma sau alta, aceste doua orientari se contureaza chiar din unele scrieri din antichitate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.