Originea si esenta statului si dreptului

Trimis la data: 2010-10-26
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 34
Nota: 9.76 / 10
Downloads: 0
Autor: Marina Olariu
Dimensiune: 64kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Originea dreptului Conditiile aparitiei statului si dreptului s-au conturat inca in societatea primitiva. Principalul factor care a dus la aparitia acestor conditii a fost baza economica a societatii.
Baza economica reprezinta totalitatea mijloacelor de productie (unelete de munca). Pe atunci uneltele de munca erau rudimentare si se aflau in proprietatea colectiva a societatii. Din cauza conditiilor aspre de viata, a slabiciunii in fata naturii omul a fost nevoit sa se uneasca in ginti. Ulterior gintile au fost formate inbaz arudeniei pe linia mamei sau a tatalui (ginta matrimoniala sau patriarhala).

Cursuri similare:

Virsta matrimoniala (art. 14 CF - 18 ani pentru barbati si 16 pentru femei. Art. 14 alin. 2 CF permite ca pentru motive temeinice virsta pentru barbati sa fie redusa, dar nu mai mult decit cu 2 ani: graviditatea femeii, nasterea unui copil, boala grava a unui sot, etc.). Cererea pentru micsorarea virstei de casatorie o pot depune cei ce vor sa se casatoreasca cu acordul parintilor minorului. La cerere trebuie anexat actul care confirma motivul temeinic. Autoritatea administratiei publice locale va examina cererea.

Consimtamintul reciproc, neviciat si personal la incheierea casatoriei (art. 11 CF). Comunicarea starii sanatatii (art. 11 alin. 2 si art. 13 CF - examen medical gratuit).Impedimente la incheierea casatoriei (art. 15 Codul Familiei):Cel putin o persoana este casatorita.Rudenia - se interzice incheierea casatoriei intre rude in linie dreapta ascendenta si descendenta pina in gradul al patrulea inclusiv (bunicul cu nepoata, strabunicul cu stranepoata, fratele cu sora, inclusiv cei care au un parinte comun). Nerespectarea prevederii legale respective se pedepseste penal - art. 201 Incest.

Adoptia - casatoria nu poate exista intre: adoptat si adoptator; adoptat si o ruda a adoptatorului in linie dreapta pina la al doilea grad inclusiv.Curatela - se interzice casatoria dintre curator si minorul de sub curatela, in perioada curatelei.Lipsa capacitatii de exercitiu - prin hotarire judecatoreasca. Daca casatoria a fost incheiata anterior declararii incapacitatii unui sot, ea ramine a fi valabila.Casatoria intre persoanele condamnate la privatiune de libertate in perioada cind ambele isi ispasesc pedeapsa in penitenciar. Legea privind actele de stare civila reglementeaza incheierea casatoriei cu o persoana condamnata sau arestata (art. 40), care se va face de catre functionarul organului de stare civila din raza penitenciarului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.