Originea si sursele dreptului contabil

Trimis la data: 2010-04-12
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 38
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 2
Autor: Luiza Istrate
Dimensiune: 64kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Dictionarul explicativ roman defineste doctrina ca fiind totalitatea principiilor unui sistem politic, stiintific sau religios.Avand in vedere acest cadru conceptual general, doctrina contabila reprezinta totalitatea principiilor fundamentale si de baza prin care se delimiteaza contabilitatea ca o componenta a sistemului informational economic.Doctrina contabila universala constituie o ramura a dreptului contabil modern. Dreptul contabil cuprinde ansamblul regulilor si normelor contabile care reglementeaza sistemul contabil al unei tari. Acceptarea normelor contabile poate fi fortata, voluntara si mixta. In cazul in care normele sunt impuse prin texte legale, ele reprezinta reglementari iar acceptarea acestora constituie un proces complicat care presupune un marketing abil intr-un context politic.

Cursuri similare:

Reunireaa€š ierarhizarea tuturor legilor, normelor, ordinelor, instructiunilor si a precizarilor cu privire la organizarea si conducerea contabilitatii, respectiv intocmirea situatiilor financiare intr-un ansamblu unitar, genereaza un adevarat drept contabil.Avand in vedere ca elaborarea regulilor contabile reprezinta simultan produsul actiunii politice si a unei reflectii logice, dreptul contabil dispune de principii proprii de evaluare si de inregistrare a evenimentelor si tranzactiilor si de reguli comerciale specifice.

In cazul in care informatia contabila satisface un anumit interes public, dreptul contabil apare ca o componenta a contabilitatii, favorizand dezvoltarea functiei sale normativesi exprimand conduita referitoare la respectarea regulilor in domeniul contabilitatii.Contabilitatea, ca activitate specializata in masurarea, evaluarea, gestiunea si controlul utilitatilor si resurselor unei entitati, are la baza un act normativ fundamental si anume Legea contabilitatii, din continutul careia se desprind functiile acesteia.

Conform functiei juridice, contabilitatea reprezinta un mijloc de proba eficient prin care se poate dovedi existenta valorilor materiale si banesti ale unei entitati si valoarea tranzactiilor, respectiv a evenimentelor care au avut loc intr-o perioada determinata.Documentele justificative, registrele contabile si situatiile financiare care evidentiaza intreaga activitate a unei entitati, reprezinta referinte de baza pentru reglementarea raspunderilor gestionare reprezentand in acelasi timp si probe concludente in justitie, pentru solutionarea diferitelor cazuri instrumentate de organele judiciare.

In cazul in care avem in vedere autonomia dreptului contabil si implicatiile generate de clasificarile juridice in ceea ce priveste natura contabilitatii, se desprinde urmatoarea concluzie: contabilitatea nu este o stiinta nici experimentala si nici ipotetico-deductiva, fiind mai degraba un limbaj de comunicare prin intermediul caruia sunt traduse anumite informatii in expresie monetara (valorica) si uneori calitativa.Dreptul contabil cuprinde contabilitatea, aceasta absorbtie a contabilitatii de catre drept se manifesta prin forta sa probatorie, puterea de a informa si de a autoriza comunicarea intre " actorii lumii afacerilor".

Dreptul contabil, comparativ cu celelalte ramuri de drept (civil, comercial, muncii) are caracteristicile sale specifice, propriile definitii, iar regulile ii sunt particulare si interdependente in raport cu alte ramuri de drept, avand propria doctrina.Sursele dreptului contabil exprima izvorul, originea, domeniul sau locul de unde emana informatii cu privire la principiile care guverneaza sistemul contabil, respectiv recunoasterea si prezentarea evenimentelor si tranzactiilor in situatiile financiare ale entitatilor. Sursele dreptului contabil sunt deosebit de diverse, neexistand un cod contabil (ca cel fiscal, comercial sau al muncii).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.