Oscilatorul neamortizat si intretinut de forta pertrbatoare sinusoidala

Trimis la data: 2015-01-22
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 0
Autor: aleandrududuman
Dimensiune: 115kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In natura si in tehnica astfel de oscilatii nu se intalnesc, deoarece toate oscilatiile sunt amortizate, mai mult sau mai putin. In cazul in care amortizarea sistemului este foarte mica, se poate aproxima oscilatorul cu modelul oscilatorului neamortizat si intretinut de o forta perturbatoare. Modelul mecanic este prezentat in fig. 3.16.
Unde xst reprezinta deformarea statica a elementului elastic sub actiunea fortei perturbatoare maxime F0, iar A0 reprezinta factorul de amplificare. A0 depinde de raportul . Pentru valori ale acestui raport cuprinse intre 0 si 1, factorul de amplificare este supraunitar si creste odata cu cresterea raportului spre valoarea 1.

Cursuri similare:

Unde xst reprezinta deformarea statica a elementului elastic sub actiunea fortei perturbatoare maxime F0, iar A0 reprezinta factorul de amplificare. A0 depinde de raportul . Pentru valori ale acestui raport cuprinse intre 0 si 1, factorul de amplificare este supraunitar si creste odata cu cresterea raportului spre valoarea 1. La aceasta valoare factorul de amplificare tinde la . Pentru valori supraunitare factorul de amplificare este negativ si creste si creste spre 0 odata cu cresterea raportului . Deoarece intereseaza doar marimea factorului de amplificare, se studiaza doar dependenta functie de .

Curba de dependenta a lui in functie de se numeste curba de raspuns sau curba de rezonanta si este prezentata in fig. 3.17.Solutia ecuatiei diferentiale, sau ecuatia de miscare este egala cu solutia x1 a ecuatiei omogene ( ), plus o solutie particulara x2 a ecuatiei diferentiale (13), de forma termenului liber (perturbator): x = x1 + x2 Prima solutie x1 este data de relatia , iar cea de-a doua solutie este de forma: Se observa din graficul miscarii ca exista doua regimuri de oscilatie, diferite.

La intervale scurte de timp de la inceperea oscilatiei, miscarea oscilatorie este nearmonica. Acest regim de oscilatie se numeste regim tranzitoriu.Dupa scurgerea unui interval de timp destul de lung, deoarece amplitudinea oscilatiei x1 tinde spre zero, oscilatia rezultanta va fi descrisa de x2. Acest regim de oscilatie se numeste regim permanent.Dupa scurgerea unui interval de timp destul de lung, deoarece amplitudinea oscilatiei x1 tinde spre zero, oscilatia rezultanta va fi descrisa de x2. Acest regim de oscilatie se numeste regim permanent, iar miscarea oscilatorie a sistemului este armonica, de ecuatie:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.