Osciloscopul catodic

Trimis la data: 2009-12-03
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristian_I
Dimensiune: 604kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Pe schema sunt de remarcat: tubul catodic (TC), circuitul de masura pe canalul Y, baza de timp (BT) si blocul de alimentare (BA).
Tubul catodic (TC) reprezinta mecanismul de masura al OC. ,,Organul mobil" al acestuia il constituie fascicolul de electroni ( ) generat de catre tunul electronic (TE), fascicol ce este deplasat spre ecranul luminiscent (E) cu ajutorul placilor de deflexie pe orizontala (placile X) si pe verticala (placile Y), deplasari imprimate de catre tensiunile si respectiv , aplicate pe aceste placi.

Cursuri similare:

Tubul catodic (TC) reprezinta mecanismul de masura al OC. ,,Organul mobil" al acestuia il constituie fascicolul de electroni ( ) generat de catre tunul electronic (TE), fascicol ce este deplasat spre ecranul luminiscent (E) cu ajutorul placilor de deflexie pe orizontala (placile X) si pe verticala (placile Y), deplasari imprimate de catre tensiunile si respectiv , aplicate pe aceste placi. Indicatorul tubului catodic il constituie spotul luminos (S) a carui deplasare pe ecran (,,deviatia") este masurata cu ajutorul unei retele reticulare transparente, gradata in diviziuni (RR) (fig. 2), retea ce constituie ,,scara" osciloscopului catodic.

Observatie: La OC in afara de axele de ecran XOY (fig. 2), se mai ataseaza si o a treia axa, in lungul axei tubului, denumita axa Z. Comanda fascicolului ( ) dupa axa Z se refera la reglarea luminozitatii spotului.
Circuitul de masura pe Y este alcatuit din comutatorul K1, conditionorul de semnal (AT, PA), amplificatorul final (Ay) si linia de intarziere (LI).
Comutatorul K1 permite ca in pozitia 1 sa poata fi masurate numai tensiuni alternative (cu blocarea componentei continui), in pozitia 2 atat tensiuni continui cat si alternative (cu sau fara componenta continua), iar pozitia 3 (scurtcircuit) este necesara pentru operatia de reglare a spotului (focalizare, axare Y).

Conditionorul de semnal este alcatuit dintr-un divizor de tensiune (DT) de tipul RC compensat in frecventa, reglabil in trepte, cu ajutorul caruia se prescriu gamele pentru tensiunea de masurat (de regula in secventa 1 - 2 - 5 - 10 .... V/div) si dintr-un preamplificator (PA) cu rolul de a amplifica semnalul de iesire din DT, de la nivelul (tipic) de 50 mV la nivelul voltilor (cerut de Ay).Amplificatorul (Ay) este de tipul cu doua iesiri simetrice in antifaza si are rolul de a amplifica tensiunea de iesire a lui PA (volti) pana la nivelul necesar devierii spotului pe verticala (100 - 200 V). Atacul placilor de deflexie cu doua tensiuni simetrice si in antifaza ( ) este necesar pentru evitarea distorsionarii oscilogramei (efect de trapez).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.