Oxigenul

Trimis la data: 2010-11-07
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 1
Autor: Nina_F
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Oxigenul provine din procesul de elaborare al OL, fiind introdus in baia metalica pentru afinare. (oxidarea siiindepartarea C, Mn, Si, P).
In stare solida, solubilitatea O in Fe este nula, O formand cu Fe oxizii Fe2O3, Fe3O4, FeO). Ultimul oxid contine totdeauna O in exces, el se gaseste mereu in oteluri mai laes in cele sarace in C. Oxidul feros se topeste in functie de O continut intre 1370 - 1430ºC. Cu cat continutul de C este mai ridicat cu atat continutul in O este mai scazut. Ex: un otel cu 0,02 % C contine 0,1 % O; un OL cu 1 % C contine numai 0,002 % O.

Cursuri similare:

O se gaseste atat sub forma de FeO cat si ca MnO, SiO2, Cr2O3, Al2O3, TiO2, ZrO2. Ca urmare, la acelasi continut, efectul exercitat de O asupra otelului depinde de forma sub care se gaseste.
Dupa afinare, continutul O in otel este mai mare, astfel incat proportia de FeO din otelul solid este ridicata.
Oxidul feros FeO provoaca, ca si sulfura de Fe, fragilitatea la rosu a otelului. Daca otelul contine si S, influenta daunatoare se amplifica, deoarece se formeaza eutecticul FeS - FeO care se topeste la 930ºC.

Pt. aceste motive intotdeauna afinarea este usurata de dezoxidare, proces prin care se indeparteaza excesul de O din baia metalica. In functie de gradul de dezoxidare, se obtin oteluri necalmate, calmate sau semicalmate. Otelurile necalmate sunt oteluri dezoxidate insuficient cu Mn, Si, Al, etc. La solodificare C si FeO se concentreaza in topitura inca nesolidificata pana cand depaseste concentratia de echilibru, dupa care reactioneaza unul cu altul cu formare de CO, care se degaja provocand fierberea otelului in lingotiera.

Datorita acestui fapt, un lingou din otel necalmat consta dintr-o zona exterioara extrem de pura si un miez cu multe sulfuri fara cavitati de retasura. Ca urmare, pierderile la laminare se reduce, motiv pentru care consumurile de dezoxidanti mai reduse, otelurile necalmate sunt mai convenabile economic decat cele calmate. Continutul foarte mic in Si (de la 0,005 - 0,02 %) si lipsa incluziunilor nemetalice fac ca otelurile necalmate sa posede plasticitate ridicata.

Acestor oteluri le este caracteristic fenomenul punctului de curgere si imbatranirea mecanica, fapt explicabil prin lipsa Al ( Al leaga in compusi elementele interstitiale). Datorita plasticitatii ridicate, OL necalmate sunt utilizate pt. ambutisare adanca, insa sensibilitatea la imbatranire mecanica limiteaza utilizarea lor pt. constructii sudate mai ales la grosimi mari. Cele mai utilizate oteluri necalmate au urmatoarea compozitie chimica: C = 0,04 % - 0,09 %, Si = 0,005 - 0,02 %, Mn = 0,25 - 0,4 %.

Otelurile calmate sunt complet dezoxidate cu Si, Mn, Al sau alti dezoxidanti. Ele solidifica linistit, fara fierbere, insa cu contractie, ceea ce duce la formarea de cavitati de retasura in partea superioara a lingoului. Retasura reprezentand 8 - 18% din greutatea lingoului, se indeparteaza prin sutare. La aceste oteluri fierberea nu are loc deoarece O2 nu este indepartat sub forma de CO ci ramane in masa lingoului sub forma de compusi MnO, SiO2, Al2O3.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.