Pactul de optiune

Trimis la data: 2013-07-15
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: mariaana
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Potrivit art.1278 din nou Cod civil exista un pact de optiune atunci cand partile convin ca una dintre ele sa ramana legata de propria declaratie de vointa, iar cealalta sa o poate accepta sau refuza, iar acea declaratie se considera o oferta irevovabila si produce efectele prevazute la art.1191. Daca pactul de optiune ar fi intr-adevar o specie de oferta trebuie sa presupunem ca aceasta constituie o manifestare unilaterala de vointa, irevocabila in conditiile art.

Cursuri similare:

1191-1194 din noul Cod civil, adica din momentul receptarii si pana la expirarea termenului prevazut de ofertant, iar in lipsa acestuia, care va expira de indata daca persoana e prezenta si nu accepta sau intr-un termen rezonabil dupa imprejurari, daca beneficiarul e absent.
Definitia legala a pactului de optiune se refera la o declaratie de vointa cu privire la care partile convin ca una din ele sa ramana legata de propria declaratie. Beneficiarul pactului de optiune are un rol activ in nasterea acestuia, exprimandu-si consimtamantul in sensul a primi promisiunea ce i se face.

Pactul de optiune se deosebeste de oferta de vanzare, care este o manifestare unilaterala de vointa in termenul careia ofertantul se declara dispus a vinde un anume bun in conditii determinate catre destinatar, daca acesta va accepta. In schim contractul de vanzare-cumparare la care se refera pactul de optiune se incheie prin exercitarea optiunii in sensu acceptarii de catre beneficiar a declaratiei de vointa a celeilalte parti.

Beneficiile pactului de optiune nu mai sunt insa atat de evidente in cazul instrainarii imobilelor, procedura supusa unui dublu formalism. Supunerea optiunii formalitatilor de publicitata imobiliara precum si restrangerea atributelor dreptului de proprietate asupra bunului ridica problema naturii juridice a dreptului de optiune.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.